Подписка за спешен ремонт под сградата на Община – Благоевград

Стартира петиция с искане за ремонт и обновяване на пространството под площад „Георги Измирлиев“ в Благоевград. Подписката се разпространява към момента в интернет. Инициатор е Александрина Пандурска, подкрепена от съгражани.

Тя е адресирана до кмета Илко Стоянов, заместника муу Христо Дюлгеров и временният главен архитект Любомир Огорелков.

Благоевградчани недоволстват от разбитото подплощадно пространство. Само на метри от сградата на Общинататъне разруха, тъмнина, има опасни за деца и възрастни площи, сочат недоволните.

„Пространството под театъра тъне в разруха, мръсотия и тъмнина. Контрастът между двете е изумителен и шокиращ, особено за гостите на града, които за първи път го посещават. През последните 15 години, едно след друго, заведенията и другите бизнеси на частни предприемачи, разположени около долните фонтани, спряха да работят. Останали са две-три малки помещения, които все още през деня привличат някакво движение на хора в това пространство. Всички големи витрини на затворените помещения са покрити с графити, на различни места висят опасни кабели, а в целия проход между тях е тъмно, мръсно и неприятно за престой, което мнозина избягват да посещават, особено вечер“, се сочи в петицията.

„Подплощадното пространство се е превърнало в подобие на краен беден квартал и по нищо не може да се познае, че само на метри от него е центърът на областен град. Прилагаме снимки, с които да онагледим описаните проблеми. Като граждани на Благоевград, родители и представители на местната общност се обръщаме към вас с апел да осигурите необходимите средства за осъществяване на необходимите дейности по възстановяването на чистия, приветлив облик на пространството -почистване на колоните от графити, ремонт на осветлението в проходите, ремонт на плочите на големия фонтан в средата, регулярно почистване и поливане на тревните площи, засаждане на цветя, монтиране на пейки, както и осигуряване на видео наблюдение и налагане на глоби на нарушителите“, настояват благоевградчани.

„Относно витрините на помещенията и опасните кабели, нека отговорните лица от общината изкажат в компетенциите си какъв е редът за действие. Ако витрините не се използат и собствениците откажат да ги почистят, има и други визуални средства за прикриването им. Нека превърнем това пространство в естествено (изпозлваемо) продължение на градската градина и площада пред общината“, коментират инициаторите и припомнят, че мястото е било идеално за за организиране на концерти и друг тип събития за обществеността, а затворените магазини биха могли да подновят дейността си.

„Готови сме за среща с кмета и неговите служители, отговорни за градската среда, в която да обсъдим вариантите за ремонт и привеждане в нормален вид на въпросното пространство“, се казва в петицията.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене