Световното първенство по риболов в спининга бе открито в Девин

XVIII световно първенство по риболов на хищна риба от брега бе тържествено открито на 26 август в Девин. 15 национални отбора дефилираха в центъра на родопския град, аплодирани от гражданите и гостите на шампионата.Състезанията са в събота и неделя на река Въча до село Михалково. За участие се регистрираха отборите на Полша, Чехия, Босна и Херцеговина, Словакия, Италия, Унгария, Хърватия, Румъния, Сърбия, Северна Македония, Латвия Украйна, Молдова, Русия и България. Организаторите от Българската федерация по риболовни спортове и Съюза на ловците и риболовците в България са зарибили участъка с повече от един тон пъстърва, която ще бъде и основният обект за риболов.

„Утвърдените традиции и добрите условия в България, направиха страната ни желан домакин на риболовни празници както в любителския, така и в състезателния риболов”, каза в приветствено си слово председателят на НЛРС-СЛРБ инж. Васил Василев. Той подчерта, че събитията, които Съюзът организира са в подкрепа на политиката за възпитанието на бъдещите поколения в грижа за природата и обогатяване на дивия свят и че традиционното провеждане на риболовни първенства у нас потвърждава стремежа към приемственост. Василев благодари на Световната федерация по спортен риболов за доверието, на община Девин за подкрепата, на БФРС за организацията на това световно първенство и пожела на всички участници в състезанието успешен старт и запомнящи се резултати.

Шампионатът беше официално открит от вицепрезидента на световната централа ФИПС Игор Чиняков от Русия. Той припомни добрата организация, която България успява да създаде на подобен тип състезания.

„От името на Международната федерация по спортен риболов обявявам 18-ото световно първенство по улов на хищна риба от брега за официално открито. И нека най-добрият победи”, обяви Чиняков.

Гайдарите от състав „Девин” с ръководител Емил Чолаков и танцьорите от детско-юношеския фолклорен танцов ансамбъл „Родопчани” с художествен ръководител Анна Любенова поздравиха състезателите и гостите на откриването.

За участие в световното първенство пристигнаха едни от най-големите майстори на спининговия риболов с изкуствени примамки в света. На р. Въча ще се състезават световните шампиони от Полша начело с индивидуалния първенец Томаш Подкул. В състава на Русия е шесткратният шампион Алексей Шанин.

Сред фаворитите са още лидерите в световната ранглиста Словакия и традиционно силните състави на Италия и Чехия.

„Радостен съм, че посрещаме най-добрите 60 състезатели от 15 национални отбора, които приветствам с „Добре дошли в България“. За нашата страна е чест да приеме шампионат от такъв ранг“, написа в приветствието си до участниците спортният министър Андрей Кузманов.

А председателят на БФРС Георги Михайлов изрази увереност, че световното първенство ще се превърне в спортен празник за всички участници.

Пред националния отбор на България, в който са шестият в ранглистата Георги Гетов и осмият Тодор Костадинов от КСР „Михалково“, поставената цел е място в тройката на отборното и индивидуалното класиране. Нашите разчитат и на това, че познават отлично река Въча, на която се провежда републиканското първенство.

За Девин това е пето световно първенство в пъстървовите дисциплини, а градът е един от най-популярните в Европа за провеждане на международни състезания.

„Девинският регион е известен със своя лов и риболов, с прекрасната си природа и исторически забележителности, които до голяма степен ни прави съпричастни към това световно събитие”, каза при откриването кметът на Девин Здравко Иванов и припомни, че първите рибовъдни стопанства в България са създадени в Девин през 70-те години на миналия век, но и днес регионът заема лидерска позиция в производството на пъстърва.

Състезанията в тази дисциплина са много атрактивни, тъй като риболовците се движат непрекъснато по реката в търсене на пъстървата. Разрешените примамки са блесни, воблери и силиконови имитации. Уловът се отчита на бройка, без значение от размера на рибата. Лови се с куки без контри, а всяка хваната пъстърва се пуска обратно във водата.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене