В болниците в Благоевград липсват предпазни средства, тестове и Ремдесивир

Регионалната лекарска колегия в Благоевград сигнализира за липса на предпазни средства, антигенни тестове и препарата Ремдесивир в болниците, предаде БНР.

При положение, че се наблюдава прогресивно увеличаване на заразените с коронавирус и усложненията при много пациенти, налагащи болнично лечение, все още няма адекватна реакция от държавата по отношение на снабдяването, както беше при предишните пикове на заразата, каза председателят на Регионалната лекарска колегия д-р Георги Георгиев.

„Очакват периодично, както индивидуални предпазни средства, така и бързи антигенни тестове. За съжаление вече от няколко месеца ние не получаваме такива.

От колегите чувам, че много по-малко като количество и много по-трудно се доставя Ремдесивира“, коментира той.

Медиците от болничната и доболнична помощ са притеснени и от новите наредби и постановления, които им вменяват отговорности, но без гаранции за заплащане на дейностите от Здравната каса.

„Всички дейности, които ще свършим, трябва да бъдат обезпечени.

Болниците трябва да имат възможност да си го позволят, защото отзад седят фармацевтичните фирми, от които ние няма как да вземем лекарствата и да не се разплатим с тях“.

Според председателя на лекарската колегия в Благоевград, д-р Георгиев, има сериозни пропуски в организацията по посрещането на поредната вълна на коронавируса.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене