Проф. Тодор Кантарджиев: Прекаралите заболяване и отговорилите активно на двете дози ваксина са защитени от коронавируса за години или даже доживот

Засега доказателствата са, че прекаралите заболявания и отговорилите активно на двете дози ваксина са защитени от коронавируса най-малко за години или даже доживот. Това коментира в предаването „Лице в лице“ по bTV бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести и консултант по ваксинационния процес към Столична община проф. Тодор Кантарджиев.

По думите му „ако си много уплашен, може да се ваксинираш трети път“. Проф. Кантарджиев подчерта, че „антителата падат, но те не са тази, които правят основната защита, основното са клетките на паметта на лимфните възли и костния мозък“.

Според него в момента се наблюдава ръст на новозаболелите заради по-заразния „Делта“ вариант, но и заради това, че „имаме един план на Министерския съвет за справяне с пандемията и изведнъж разбрахме, че този план не трябва да се спазва“. Бившият член на Националния оперативен щаб разкритикува действията на здравните власти, като подчерта, че те са създали недоверие у хората.

„Всички лекари, които говореха срещу ваксините или поне голяма част от тях, направиха политическа кариера. Образованият българин трябва да си зададе въпроса защо са говорили така – като е такова посланието към народа, не трябва да се чудим, че реакцията на народа е такава“, отбеляза проф. Кантарджиев, като посочи, че тази „политическа кариера“ може да включва и министерски пост.

Той подчерта, че не е за строги мерки, но е нужен контрол и с помощта на полицията и Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) така че ограниченията да се спазват. „Това, което при втората и третата вълна достигахме за 4-5 седмици като заболеваемост, сега при четвъртата вълна и много по-ниско изходно ниво го постигнахме за три седмици“, изтъкна проф. Тодор Кантарджиев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене