Министърът на отбраната Георги Панайотов: Няколкостотин български военнослужещи ще изпълняват задачи, свързани с охраната на българската граница

Няколкостотин български военнослужещи ще подпомогнат охраната на българската граница за предотвратяване на нелегално проникване на българска територия. Това съобщи днес, 26 август, министърът на отбраната Георги Панайотов пред журналисти на учебен център „Црънча“, където наблюдава демонстрацията на способности в съвместната българо-американска подготовка JCET.

След вчерашната координационна среща в Елхово със структурите на МВР е потвърдено, че българските военнослужещи ще се включат в действия по предотвратяване на нелегално нахлуване на българска територия на българо-турската и българо-гръцката граница. „Натискът на българската граница се увеличава, което изисква от правителството да действа и то прави точно това“, подчерта министър Георги Панайотов. По думите му – военнослужещите, които ще заминат за границата, ще бъдат основно от двете бригади на Сухопътните войски и от Съвместното командване на специалните операции (СКСО), между 400 и 700 души, в зависимост от необходимостта, със съответната техника и екипировка. „Те ще охраняват българската граница, каквито задължения имат съгласно Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България. При необходимост ще подпомагат жандармерията и „Гранична полиция“ в тяхната дейност, включително и за изграждане на преградни съоръжения, евакуация (включително и медицинска), наблюдения на границата (включително и морската, ако има подобна необходимост).

Предстои да бъде издадена министерската заповед за участието на военнослужещите.

За демонстрацията на способности днес на учебен център „Црънча“ министър Панайотов заяви: „Искам да дам много висока оценка на генерал-майор Явор Матеев и всички негови подчинени, организатори на учението. Това е перфектно планирано и изпълнено учение, в което действаме с наши съюзници. Всичко говори за тяхната висока натренираност“.

Министърът на отбраната Георги Панайотов и посланикът на САЩ Н. Пр. Херо Мустафа наблюдаваха демонстрации на способности на участниците в съвместната българо-американска подготовка JCET. Военнослужещите представиха своите умения при инфилтрация по способа „скок от малка височина с незабавно разтваряне на парашута“, инфилтрация на снайперски тим по алпийски способ за заемане на огнева позиция, директни действия за обезвреждане на терористи в сграда. Те показаха своите умения при изпълнението на военно-ръкопашни техники, както и при динамичната стрелба на къси и пределно къси дистанции.

Целта на съвместната българо-американска подготовка е да се повишат оперативната съвместимост на национално и на съюзническо ниво и взаимодействието при изпълнение на съвместни специални операции, както и способностите на формированията за действия в реална среда.

Командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев отбеляза високоинтензивната подготовка, която провеждат военнослужещите. За трети път тази година се провеждат съвместни подготовки с формирования от Силите за специални операции на САЩ. „Стремим се да стъпим на изграденото до момента и да надграждаме като интензитет и сложност на задачите. За тази подготовка американските колеги пристигнаха с модерна и иновативна високопроходима и скоростна техника, с която ние също имаме възможност да тренираме и да работим. Останалите действия и процедури в хода на подготовките са близки до основните мисии на Силите за специални операции“, каза още генерал-майор Явор Матеев. По думите му – в момента текат две съвместни подготовки с военнослужещи от САЩ, едната е съвместната българо-американска подготовка JCET, другата е с Военновъздушните сили в рамките на учението „Тракийско лято – 2021“. „Там за първи път работим с тимове за търсене и спасяване – дейности, които също са близки до дейностите на Силите за специални операции, дейности, които сме ги тренирали в различни учения за бойно търсене и спасяване и сега трупаме опит“, каза още той.

„Силите за специални операции са изпълнявали мисии по българската граница, имаме достатъчно опит и в случай, че се вземат решения от компетентните органи, сме готови във всеки един момент да изпълняваме възложените ни задачи“, отбеляза генерал-майор Явор Матеев пред журналисти.

***
Съвместната българо-американска подготовка JCET се провежда в периода от 16 август до 10 септември 2021 г. на учебен център „Црънча“. Участници в нея са общо над 40 военнослужещи от СКСО и взвод от 10-а Група Специални сили на САЩ. Военнослужещите провеждат снайперска подготовка, отработват огневи тренировки на къси и средни дистанции с различни образци оръжия (български и американски), тактически действия в затворени помещения, както и задачи като взривяване, патрулиране, засада, планиране на специална операция и др.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене