3 села в община Благоевград пред нови избори

Нови местни избори се задават на хоризонта в Благоевград. И докато хипотезата за провеждане на избори за общински кмет заради заплетената ситуация около фирмата на новия градоначалник Румен Томов е по-скоро далечна перспектива, то сега възниква ситуация за частичен вот за кметове в селата Делвино, Габрово и Горно Хърсово.

В близките дни се очаква да бъде инициирано искане трите села да получат кметски статут, научи в. „Струма“ от свои източници. Причината да нямат такъв статут, въпреки че в тях се водят по постоянен адрес над 350 жители, се оказа процедурен пропуск, който лъсна непосредствено преди местния вот.

За да се произведат избори за кмет в кметство, е нужно да са изпълнени две условия: първото е да има регистрирани над 350 жители, а второто – населеното място да е със статут на кметство. Трите села документално отговарят на първото условие, но не и на второто, което е следвало да изпълнят до 16 юли 2019 г. – датата на обнародване на указа на президента за насрочване на изборите за общински съветници и за кметове.

Съгласно Закона за административно-териториалното устройство на България кметство може да се създаде на територия на община с решение на Общинския съвет. Това може да стане, след като поне 25% от избирателите подпишат искане за създаване на кметство, което местният парламент е длъжен да разгледа в едномесечен срок и да реши дали да направи допитване чрез референдум или с подписка. Такива искания обаче не са били внесени в ОбС – Благоевград нито от жителите от трите села, нито от Общинска администрация, поради което ЦИК излезе с разпореждане, че в тях не могат да се проведат избори за селски управници.

След разпореждането на ЦИК се наложи на 19 септември ОИК да измени предходното си решение от 10 септември за определяне и обявяване на номерата на изборните райони в община Благоевград, от които бяха заличени като отделни изборни райони за избор на кмет на кметство в селата Горно Хърсово, Делвино и Габрово. След изборите в тези села бяха назначени кметски наместници.

Репортер се свърза с кметския наместник на с. Делвино Любен Парашкански, който заяви, че не му е известно в селото да се събира подписка сред населението за кметски статут.

„Засега не съм чул да се събира подписка сред хората за кметски статут. В селото живеят реално около 150 човека, но при предишния кмет Валери Тодоров са записани македонци, с което общият брой адресно регистрирани в Делвино достига приблизително 500 човека“, заяви кметът Л. Парашкански.

Справка в официалните регистри показа, че при последното преброяване през 2015 г. жителите в село Делвино са били 54 човека, а до 26 април 2019 г., когато изтече законовият срок за уседналост на новорегистрираните избиратели, населението по списък е 500 души.

В село Горно Хърсово до същата дата броят на регистрираните е бил 535 човека, при 128 души при последното преброяване. В село Габрово шест месеца преди изборите са били адресно регистрирани 560 души, при 20 жители при преброяването само преди 4 години.

Иначе процедурата за създаване на кметства в трите села трябва да бъде задействана през Общински съвет – Благоевград, но какъв ще е срокът за нейното приключване, е трудно да се прецени с оглед разнобоя между общинските съветници, които от един месец се надцакват в избора за председател. Иначе след като се стигне до решение, процедурата е максимално бърза, тъй като ЦИК е длъжна в 14-дневен срок, след като узнае за създаденото ново кметство, да предложи на президента да насрочи избори. Държавният глава също има двуседмичен срок за издаване на указ за насрочване на частични избори./Струма/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене