Кметът Димитър Бръчков, член на УС на НСОРБ, участва в работна среща по проблемите във ВиК сектора

След малко повече от 1 година от структурирането на ВиК Холдинга, новият му управителен съвет проведе първа среща с ръководството на Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/. Поводът – драстичният скок в цената на ел. енергията, пряко засягащ работата на ВиК операторите заради ръста в разходите по това перо. За ВиК – Петрич на годишна база разходът за ел. енергия възлиза на около 500 хил. лв. при договорена досега цена от 98 лв. /MWh без ДДС. Доставчикът обаче иска актуализация с нов договор, но при цена от 250 лв./ MWh, посочи в хода на разговорите кметът Димитър Бръчков. До момента Български ВиК Холдинг подпомага финансово затруднени държавни дружества, а в общинските ВиК оператори основните проблеми остава да се решават от местните власти с общински средства.

Държавните оператори не обхващат всички населени места от дадена територия, припомни кметът на община Петрич Димитър Бръчков – член на УС на НСОРБ и обърна внимание, че грижата за водоснабдяването на тези селища също остава за сметка на общините. Към този момент са факт и отказите на общини, които са в процес за прекратяване на членство си във водните обединения. „Това е процес на неудовлетворение от участието в асоциациите и този процес трябва да се анализира и да се предприемат реални действия“, обобщи кметът на Петрич. Той допълни, че според устава на „Български ВиК Холдинг“ ЕАД дружеството може да придобива участие в други дружества и това е един от механизмите да бъдат преодолени противоречията по присъединяване към Асоциациите.

Кметът Димитър Бръчков обърна внимание на конституционната норма за равнопоставеност на видовете собственост и подчерта, че изолирането на общинските дружества и натискът, който се оказва върху тях, противоречи на този основен демократичен принцип. В подкрепа на тезата си Димитър Бръчков даде пример и с дружествата, в които общините нямат процентно участие във водния оператор и по този начин са лишени пряко да участват в управлението на своята собственост. Той призова да бъде избегнат ултимативния тон, за да бъдат видени възможностите, които дават различните форми на взаимодействие между държавата и общините във водния сектор, които са законово възможни. НСОРБ и държавното дружество „Български ВиК Холдинг“ ще продължат да търсят допирни точки за решаване на задълбочаващите се проблеми в сектора. Организациите считат, че има поле за диалог и намиране на справедливо и в интерес на гражданите решение. Разговорите ще продължат.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене