Ако изборите през ноември са 2 в 1, ще трябват още машини

Целта е избирателите да могат спокойно да гласуват, да има достатъчен период за предизборна кампания. За предходните избори личното ми мнение е, че избирателите имаха нужда от още време. Това съобщи председателят на ЦИК Камелия Нейкова.

„За да се започне с първите решения на ЦИК, задължително трябва да има дата на изборите. Тези дни ще направим анализ на изборите на 11 юли, в колко секции са гласували повече от 400 избиратели, може и повече от 300 гласували, за да помислим за допълнителен брой машини. Ако изборите са 2 в 1, трябва да се закупят допълнителен брой машини“, добави Нейкова.

„Има готовност между 1200 и 2400 машини да осигури „Смартматик”. Няма решение още, че „Сиела “ ще е доставчикът на допълнителните машини, но също е възможно“, каза Нейкова.

Софтуерът още не е предаден в цялост на ЦИК, за да може държавата да модифицира този софтуер за всички видове избори без участието на доставчика. „Тук имаме спор със „Сиела“, предстои да го решим“, коментира председателката на ЦИК.

Тя отбеляза, че комбинацията от парламентарни и президентски избори ще е за първи път, ако се стигне до тук. Ще се увеличи възнаграждението на СИК ако има избори 2 в 1. Ако има такива избори ще се спести и от логистиката, но трябва да помислим сериозно за технологичното време, необходимо на всеки избирател да гласува, обясни Нейкова. За избори 2 в 1 бюджетът е достатъчен. Ако се приеме, че план сметката за парламентарните избори от 11 юли е такава каквато беше – 57 млн. лева, ще се повтори най-малко този бюджет, каза Нейкова.

„Личното ми мнение е, че смесеното хартиено с машинно гласуване не е добър вариант“, каза още тя. Нейкова отчете като пропуск на ЦИК това, че не е обърнато толкова внимание на разяснителната кампания за изборите за българските граждани в чужбина.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене