Пъстри терлици от Белица украсиха панаир в Щип

Тридневен панаир на туризма в северномакедонския град Щип представя местните занаятчии от община Белица. Събитието е част от изпълнението на трансграничния проект „Културен мост през вековете“, в който водещ партньор е Народно читалище „Георги Тодоров 1885“ в Белица. Заедно с другия партньор – Източен планов регион за развитие, Република Северна Македония, се представя културно-историческото и природно богатство на община Белица, сътворено в сувенири от сръчните ръце на хората.

Защото трябват талант и умение, за да изработиш символа на града – кафявата мечка. Сърце и душа, както и сръчност се изисква да сътвориш в миниатюри българската автентична носия, да изтъчеш пъстри пещемали /кърпи/, да оплетеш с красиви български мотиви терлици. Да приготвиш вкусни гозби и сладка от горски плодове.

Наред със занаятчиите от Източният регион и двугласните автентични песни представени от мъжката фолклорна група при читалището в Белица, панаирът на туризма привлече вниманието на щипчани, които си закупиха от предложените им продукти и се потопиха в магията на пиринската песен и танц.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене