Учители настояват за онлайн обучение

При достигане на заболяемост 300 на 100 000 всички ученици от 1 до 12 клас да преминават към обучение. За това настояват в отворено писмо неформалните обединения “Учители за безопасно образование” и “Обединени учители за безопасно образование”. Според сценариите на МОН и МЗ всички ще учат от вкъщи при влизане в тъмночервената зона или 500 на 100 000 заболели.

В писмото до министър-председателя ген. Стефан Янев, здравният министър д-р Стойчо Кацаров, просветният министър проф. Николай Денков и медиите двете обединения настояват и за:

разрешаване на прилагането на трета бустерна доза за всички, които работят в системата на образованието, лица над 65 години и всички лица с хронични и съпътстващи заболявания.
регулярно тестване – най-малко два пъти седмично на всички ученици, учители, административен и помощен персонал в учебните заведения
карантиниране на всички контактни лица, открити чрез регулярното тестване

Те посочват, че са силно притеснени от драстичното нарастване на четиринадесетдневната заболяемост, както и от големия брой заразени деца преди старта на новата учебна 2021/2022 година.

„Експоненциалното нарастване на заболяемостта се дължи на разпространението на Индийския вариант на SARS-CoV-2 / B.1.617/, който вече е доминиращ у нас, както и на липсата на адекватни мерки и контрол. По данни на Националният център по заразни и паразитни болести (между 02.08.2021 г. и 08.08.2021 г.) 96,9% от секвенираните проби у нас са на Делта варианта на SARS- CoV-2. Към 22.08.2021 г. две области в страната – Велико Търново и Бургас, са вече в червената зона с 14-дневната заболяемост на 100 000 съответно 279 и 292. Според прогнозата за три дни напред на проф. Витанов още четири области ще навлязат в червена зона, няколко дни след това и почти цялата страна. Процентът на хоспитализираните и приетите за лечение в интензивни отделения расте, смъртността също се покачва. Броят на заразените деца е силно притеснителен“, пишат в писмото си “Учители за безопасно образование” и “Обединени учители за безопасно образование”. Те посочват, че най-ефективния начин за предпазване от заразяване и тежко протичане към настоящия момент остават ваксините. Според CDC ваксините са ефективни за намаляване на риска от тежки заболявания, хоспитализация и смърт, дори срещу широко разпространения вариант на Делта. Двете обединения посочват, че за съжаление е доказано, че защитата намалява с течение на времето, което означава, че ще бъдат необходими допълнителни дози ваксини за осигуряване на дълготрайна защита. Те дават за пример държави като Израел, Русия, Унгария и Франция вече предлагат бустерни дози. През септември Германия също ще започне да предлага трета доза на уязвими лица.

pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене