Бургаска област е несправедливо в червената зона за К-19, в момента населението е 2 милиона, а не 400 хиляди души

Отворени са заведенията, има събития с хиляди присъстващи, лятото е в разгара си, но нуждаещите се от болнично лечение са 4 пъти по-малко в сравнение с предната вълна, коментира директорът на УМБАЛ-Бургас д-р Бойко Миразчийски

Въпреки че туристите увеличиха 5 пъти населението в региона, натиск към Здравната система засега няма, каза д-р Бойко Миразчийски

– Д-р Миразчийски, поредната ковид вълна вече е факт. Каква е ситуацията в Бургаска област?

– Такава, каквато беше и миналата седмица – няма промяна. Не бих казал, че е страшно или фатално. В УМБАЛ-Бургас от миналата седмица насам средно между 15 и 20 пациенти с ковид минават през нашия триаж, който се оказа единственият за областта. Тези числа, в сравнение с предната вълна са 3 до 4 пъти по-ниски. От тези пациенти, които минават от там, около 30% биват хоспитализирани – по 5-6 пациенти на ден.

 

– Има ли планове за разкриване на нови легла?

– В момента сме разкрили 50 легла, а при нужда ще осигурим още 25. В реанимация имаме 4 нови легла и сме с готовност за нови 8.

– Сякаш вълната по-рано удари този път? Изненада ли ви това?

– Всички очаквахме да е по-късно – пикът се прогнозираше да бъде около средата на септември, а де факто вълната започна към началото на август и до средата вече бяхме в плато. Бургаският регион и Област Велико Търново са единствените в страната в червената зона. Това е логично заради туризма. Имаше една статистика преди няколко дни от Областна администрация, която показа, че на територията на регион Бургас има около 2 млн.души. При местно население от 400 хил. човека, смятам, че е съвесем нормално при 5-кратно увеличение на броя хора, да се увеличи и броя на заразените.

– А очаква ли се ръст при новата вълна?

– Моите наблюдения са, че сега се намираме в пика на заболеваемостта за Бургаска област. Покрай туристическия поток през лятото населението в областта беше значително увеличено и продължава да е. Трябва да се има и предвид, че заведенията са напълно отворени, има различни събития, стръпвания на хора и т.н. И въпреки това вълната не е толкова силна. Преди 2 седмици имахме едно сравнително рязко покачване на пациентите, но от десетина дни насам се поддържа една и съща бройка, което означава, че вероятно сме навлезли в платото.

– На какво се дължи разликата в броя хоспитализация и заразени спрямо предходната вълна?

– Новият вариант е доста инвазивен, по-заразен е. Но има нещо по-важно – при миналите вълни основно се заразяваха възрастни хора, а това ознаачава, че вирусът вече е преминал през тях. Повечето ваксинирани също са в тази група, което означава, че имат имунитет. Вирусът сега повече заразява младите.

 – Трябва ли да се затегнат мерките?

– Това не мога да го кажа аз. Личното ми мнение, като на лекар, е че колкото по-затегнати са мерките, толкова по-лесно става за нас. Защото това означава, че пациентите, които идват са по-малко, съответно и тези, които се нуждаят от болнично лечение също са по-малко. Но принципно – дали трябва да се затягат повече или не, това е политическо решение. Обръщам отново внимание на това, че Бургас е в „червената зона“ и в момента не чувстваме такъв силен натиск, какъвто имаше при предходната вълна. Тогава на ден през нашия триаж, при положение, че в областта работеше и още един, минаваха средно между 65 до 80 души. Сега в момента са 15-20.

– Клиничната картина промени ли се при Делта варианта?

– Не толкова чувствително. Тежките пациенти, които в момента се лекуват при нас, имат същите оплаквания като преди това. Друг е въпросът с началната симптоматика. Колегите отбелязват, че тя не е точно такава като при предния вариант. Отново характерни са пневмониите.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене