Прогноза за времето – 25 август (сряда)

Жълт код за валежи с гръмотевици и градушки за 12 области в Западна България

Националният институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ издаде за 25 август, сряда, предупреждение от първа степен – жълт код, за опасност от интензивни валежи с гръмотевици и градушки в 12 области в Западна България. Това се посочва в картата с предупредителните кодове за опасните метеорологични явления, публикувана в сайта на НИМХ.

В тези 12 области утре, сред които е и София-град, ще има краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевични бури. Ще има условия и за градушки.

А ето и останалата прогноза за времето:

Утре преди обяд ще бъде предимно слънчево с временни увеличения на облачността, като над западните райони и на изолирани места ще превали и прегърми. Около и след обяд на повече места в северозападната половина на страната ще има краткотрайни, в отделни райони значителни валежи, гръмотевична дейност и временно усилване на вятъра. Има условия за градушки. На югоизток ще остане предимно слънчево, но през нощта срещу четвъртък и там на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб, в северозападните райони до умерен вятър. Максималните температури ще бъдат между 28 и 33 градуса. Атмосферното налягане ще се понижава и ще е по-ниско от средното за месеца, информира НИМХ.

 

Влемето за Гоце Делчев

Времето за Гоце Делчев ще е предимно слънчево с максимална температура 33 градуса.

 

Черно море

Над Черноморието ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб до умерен вятър. Максималните температури ще са 26-28 градуса. Температурата на морската вода е около 26 градуса. Вълнението на морето ще бъде 2 бала.

 

Планините

Над планините в Западна и Централна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На места около и след обяд ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевични бури, като в отделни райони ще са значителни по количество. Над планините в Източна България ще бъде предимно слънчево. Ще духа умерен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 23 градуса, на 2000 метра – около 16 градуса.

 

Четвъртък и петък

В четвъртък главно над Южна и Източна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На места ще има краткотрайни валежи и гръмотевична дейност. След обяд и вечерта в югоизточните райони и по Черноморието ще има локални интензивни явления. В Дунавската равнина ще духа до умерен вятър от запад-северозапад, но вероятността за валежи е малка. Температурите в цялата страна ще се понижат и максималните ще бъдат между 26 и 31 градуса. В петък преди обяд ще бъде слънчево, след обяд ще се развие купеста облачност. На отделни места в Източна България ще има краткотрайни превалявания. Вятърът навсякъде ще отслабне. Дневните температури слабо ще се повишат и преобладаващите максимални ще са между 28 и 33 градуса.

 

В събота

В събота ще проникне по-хладен въздух с облаци над западните и над източните райони, със следобедни превалявания, а по Черноморието без валежи. В неделя ще има условия за краткотрайни дъждове над Западна България. В понеделник ще превали късно следобед и през нощта срещу вторник в Дунавската равнина. Дневните температури ще достигат 26-31 градуса.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене