Атанас Камбитов: Кой ще разследва борците срещу корупцията в грантаджийския “Антикорупционен фонд

Проверен съм от НАП като физическо лице за периода 2002-2019 г. и няма несъответствие между приходи и разходи, казва кметът на Благоевград и кандидат за нов мандат

– Г-н Камбитов, прави впечатление, че повече от година насам неправителствената организация “Антикорупционен фонд” полага сериозни усилия, опитвайки се да достигне до порочни практики в държавата. В голяма част действията им са насочени към общините. Смятате ли, че това е тенденциозно?

– Адмирирам подаването на сигнали и проверяването им, но не тогава, когато са параван на други цели.

От месеци

община

Благоевград

е подложена

на натиск

от така наречения Антикорупционен фонд – структура, финансирана от чужди източници, ангажирана видно с дискредитирането на публични личности и институции. Спонсорираната от чужди фондации композиция от обявили се като борци срещу корупцията персонажи системно пуска до правораздавателните институции сигнали, които в по-голямата си част се оказват пълни с неверни обстоятелства.

Аз съм една от “мишените” на “Антикорупционен фонд”, действащ със замах и медиен шум по време на разследването, но когато резултатите от исканите и направени проверки излязат, антикорупционерите мълчат.

В Благоевград всички проверки по сигнали, с които се е ангажирал фондът, излязоха с оневиняващ резултат, но

резултатите не

бяха публично

оповестени от

борците срещу

корупция,

които и до момента продължават да маскарят, обезценявайки и неуважавайки българските правораздавателни институции – съд и прокуратура.

Едно от първите разследвания на въпросната организация беше насочено именно към мен, а основната тема бе 50-годишният ми юбилей. Няма нищо лошо – прокуратурата провери – резултатът е, че няма никакви нарушения.

Аз съм човек със стабилно финансово състояние. Още преди да стана кмет, дълги години съм се занимавал с бизнес. Опитаха се да внушат, че има порочни практики около санирането по националната програма, около изграденото LED осветление в Благоевград, но твърденията им останаха “голи”.

Ще го кажа директно – т.нар. Антикорупционен фонд разпространява клевети, низки внушения, лъже най-безцеремонно. Тази организация е един инструмент за постигане на политически цели. Фактът, че започват разследване, а след това резултатите не се оповестяват, защото са различни от “сензациите”, които те търсят, говори достатъчно. Лично за себе си съм повече от спокоен – разполагам с всички необходими

документи,

които доказват,

че всяко едно

мое действие е

законосъобразно

В крайна сметка, когато не става с диалог, има законови начини за търсене и отстояване на истината.

– Смятате ли, че се работи конкретно срещу определени общини?

– Категоричен съм в това отношение. Създадени са кръгове, които обслужват определени политически интереси.

В Благоевград например освен хора, свързани с политика по един или друг начин, за маша се използват т.нар. журналисти. Една от тях е известна с това, че материалите, които разработва са добре платени. Изпълнява поръчки на “Антикорупционен фонд”. Същата получава сериозна финансова подкрепа от чужда фондация и доколкото ми е известно, към момента сумата възлиза на 164 хил. лева.

Подчертавам – “журналистическите” материали са подплатени с лъжи, клевети, инсинуации.

Само ще вметна, че преди време заведох дело срещу въпросната репортерка, след което оттеглих иска заради множество лични молби от нейна страна, защото твърдеше, че била подведена. Видно е обаче, че тук не става въпрос за каквато и да било заблуда, а за финансови интереси.

– Мислите ли, че “Антикорупционен фонд” е фактор? Разпространяваните информации от тяхна страна влияят ли на общественото мнение?

– Разбира се, че влияят, на практика това е

основната им

дейност – да

дискредитират

неудобни

за тях хора

Колкото до това какъв фактор са, никога не съм подценявал нивото на интелигентност на българина. Отговорите всеки може да намери сам за себе си.

– Има ли механизъм, чрез който да се противодейства на подобни опити за внушения?

– Подобни организации ще има, докато има кой да ги обезпечава финансово. По-важно е друго обаче – какви са резултатите от “разследванията”, които правят.

Както споменах, в голяма степен крайният изход не става достояние за широката общественост, защото

резултатите не

удовлетворяват

тези кръгове

от хора

Има и нещо друго – в самите публикации се съдържат квалификации. Най-важният, най-сериозният инструмент при разследването са документите, потвърждаващи или отхвърлящи определени тези, а не махленски приказки или публикации в платени сайтове.

Знам, че тези, които се борят за законност, четат решенията на съда и прокуратурата. Много добре знаят резултатите от многобройните сигнали, които подадоха, но скриват истината.

– Искате ли да кажете нещо конкретно към представителите на “Антикорупционен фонд” и директора му Бойко Станкушев?

– Твърденията му са потвърждение на всичко, което казах дотук. Казаното е пример за абсолютни лъжи, клевети, които преследват други цели.

По повод изявленията му ще уточня само, че съм проверен от НАП като физическо лице за периода от 2002 до 2019 г. и няма несъответствие между приходи и разходи.

Но тези документи г-н Станкушев ще ги види в съда. За разлика от него аз вярвам в институциите, в съда, не раздавам присъди чрез медиите.

Роден е на 30 април 1967 г. в Благоевград

Завършил е медицина във ВМУ-София, има специалност “Кожни и венерически заболявания”

В УНСС завършва и магистратура по Стопанско управление. От 1992 г. развива частен бизнес

Общински съветник от 2007 до 2009 г. в Благоевград. Народен представител в 41-ото народно събрание (2009-2011)

През ноември 2011 г. е избран за кмет на Благоевград с 64,5%. През 2015 г. печели на първи тур с 58%

В броя от 26 септември в. “24 часа” публикува интервю с Бойко Станкушев, директор на “Антикорупционния фонд”. В него той обяснява за договорите, които общините сключват с медии за информационно обслужване. Говори за община Благоевград и кмета Камбитов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене