Сергей Цветарски: Преброяването ще даде богата жътва от данни

Преброяването осигурява богата жътва от данни за следващите 10 години. Това каза председателят на Националния статистически институт  Сергей Цветарски по повод 18-ото преброяване на населението и жилищния фонд в България.

Преброяване 2021 ще се проведе от 7 септември до 3 октомври на два етапа. Първият етап е от 7 до 17 септември, ще бъде преброяване по интернет. Вторият – от 18 септември до 3 октомври – с преброители, които ще посещават домакинствата в часовете от 8.00 до 20.00 всеки ден, включително събота и неделя.

„За нас преброяването е най-мащабната задача, която се случва един път на 10 години. Това е едно мероприятие, което изисква много усилия, но за сметка на това осигурява богата жътва от данни за следващите 10 години“, каза още председателят на НСИ.

Тази седмица при стриктно спазване на противоепидемичните мерки започват обученията на преброителите и контрольорите, които ще бъдат наети за Преброяване 2021.

Обученията са еднодневни и се организират от общинските преброителни комисии и териториалните статистически бюра. Първите срещи с преброителите ще се проведат във всички общини в страната в периода 17 август – 7 септември в специално наети за целта зали, които са с достатъчно голям капацитет, за да отговарят на изискванията за предотвратяване на разпространението на КОВИД 19.

Преброителите и контрольорите ще бъдат запознати със Закона за преброяването, съдържанието на преброителните карти, начина и времето на работа, правата и задълженията им. Специално внимание ще бъде обърнато на стриктното спазване на противоепидемичните мерки и указанията, които НСИ получи от Министерство на здравеопазването за провеждане на Преброяване 2021.

Още преди обучението на всички участници ще бъдат раздадени обучителни материали, предпазни маски за многократна употреба и дезинфектанти.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене