Мащабна инвестиция в Ощава: Строят 8 къщи за гости и басейн с минерална вода

Първа голяма инвестиция за развитие на туризма в кресненското село Ощава. Фирма ще изгради почивно-оздравителен комплекс в населеното място. Документацията на „Ридо 2020” ООД вече е приета от РИОСВ-Благоевград. Имотът, където ще се строи, е с площ 4980 квадратни метра. Почивно-оздравителният комплекс включва 8 къщи за гости, басейн, барбекю, беседка, противопожарен резервоар и открит паркинг. Отпадъчните води ще се заустват в изгребна яма.

„С моя съдружник сме убедени, че районът има голям туристически потенциал със своите минерални извори. Все повече наши и чужди гости посещават Ощава заради минералната и лековита вода. Басейнът в нашия комплекс също ще е с минерална вода, ще предлагаме на туристите и друга атракция – конна езда”, заяви днес пред журналисти единият от собствениците на фирмата – Красимир Начев. Той уточни, че процедурата е на финала и до края на годината строителството на базата ще започне. Очаква се строителните дейности да продължат година и половина.

Туристите в Ощава задължително посещават двата минерални извора – Хладката и Врялата баня. Водата на първото миро е с дебит от 24 литра в секунда, с температура 38 градуса. Много отдавна се ползва от местните жители за лечение на опорно-двигателния апарат, на нервната система, на стомашно-чревния тракт, на сърдечно – съдовата система. През месец май 1983 година са направени изследвания на извора от служители на химическа лаборатория, доказано е, че ценната течност е със свойства като на тази в Хисаря. В горещото миро температурата на водата е 65 градуса, дебитът е 19 литра в секунда.

Съгласно становище на директора на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“, инвестиционното предложение на фирмата е допустимо и не противоречи на определените режими. Предстои РИОСВ-Благоевград да се произнесе дали то има отрицателно въздействие върху засегнатите защитени зони и за необходимостта от извършване от ОВОС.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене