Грък, собственик на шивашки цех в Сандански, глобен 2000 лв. за нерегистриран договор на работничка опаковчик

Грък, собственик на шивашка фирма в Сандански, отнесе административно наказание за нерегистриран трудов договор на работничка.

Йоргос В., който има шивашки цех в Сандански, не успя да оспори в съда наложено му административно наказание глоба в размер на 2000 лева. Проверка е установила, че в цеха за производство на чорапи на гръцкия работодател на 17.04.2020 година Ат. Димитрова е била на работа като опаковчик. Тя обаче не е имала сключен трудов договор. Уговорката била, че ще работи с трудово възнаграждение в размер на 610.00 лева с работно време от 08.00 до 17.00 ч. с почивен ден събота и неделя и почивка в работния ден от 30 минути. Пет дни след като е започнала работа във фирмата е направена проверка от служители на Инспекцията по труда. Пред проверяващите Ат. Димитрова е заявила, че е назначена на работа като опаковчик, но не е успяла да покаже трудов договор. Гъркът подписал административния акт, но впоследствие го обжалвал в съда с мотив, че не разбирал добре български език и не му е било известно защо е съставен актът. Едва след като се запознал със съдържанието, го атакувал в съда.

След разпит на свидетели и на управителя на фирмата съдия Рая Манолева в Районен съд- Сандански остави в сила акта за административно нарушение и глобата от 2000 лв., наложени от Инспекцията по труда.

Постановеното решение на съда подлежи на обжалване и протестиране пред Административен съд – Благоевград.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене