Бисер Сегменов: 40 години изкупната цена на тютюна в Пиринско не се е променила

104808-tutun-biser-segmenov40 години изкупната цена на тютюна в Пиринско не се е променила. Въпреки това тютюнопроизводството си остава единственият поминък за населението в симитлийското село Долно Осеново.

Около 220 семейства от селото и тази година ще разчитат на доходи основно от отглеждането на тютюн. Миналата година тютюнът произведен в селото е общо 264 тона, които бяха изкупени със закъснение от 3-4 месеца.

„Не сме доволни от изкупната цена, получи се някакво картално споразумение и тютюнът се изкупуваше за 5,20 – 5,80 лв. за килограм. Според мен реалната цена трябва да е около 15-16 лв. за килограм”, заяви кметът на село Долно Осеново Бисер Сегменов.

Той е категоричен, че цените на тютюна трябва да се актуализират, защото не са променяни от близо 40 години.

„От 1975 година насам цената на тютюна е 5 лв. за килограм, 40 години няма промяна. Значи варира от 5 до 6,20 лв. и става въпрос за стотинки” оплака се Сегменов. Според производителите, те получават жълти стотинки за труда си, докато фирмите изкупуващи продукцията им печелят много повече и това трябва да се промени още в новия закон за тютюна, който трябва да бъде приет от следващото народно събрание.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене