„Сиела Норма“ иска от ЦИК между 19 и 39 млн. лв. за машините за новия вот

„Сиела Норма“, фирмата доставчик на голяма част от машините за изборите, искат от ЦИК между 19 и 39 млн. лева за устройствата за вота наесен – парламентарен и президентски. Това стана ясно на последното заседание на ЦИК, където бе докладвано писмо от „Сиела“ до комисията, с която те предлагат ценова оферта, въпреки че все още има неясноти около дата на вота и дали ще има избори 2 в 1 или два отделни.

Именно тази седмица се очаква ЦИК да каже на НС дали технически е възможно да се проведат едновременно изборите за държавен глава и парламент.

Машините, които ЦИК закупи за изборите през април, все още се водят собственост на „Сиела“. Става дума за 9600 устройства, които се намират на склад до летището. Причината договорът за доставката, в едно с модификацията и логистиката за вота не е приключен, парите не са платени на компанията. Именно затова сега „Сиела“ пише до ЦИК, в което писмо посочва, че ако следващият вот машините не бъдат придобити от държавата, то „Сиела“ биха ги предоставили на ЦИК под наем. Дават и цена – по 1500 лева за устройство за вот в един тур. Това на практика означава сумата от над 14,4 лева. Отделно от това предлагат за модифицирането на софтуера и логистиката по 500 лева на машина, ако изборите са в един тур, което се равнява на сумата от около 5 млн.лева. За вот с втори тур цената скача на 1000 лева за едно устройство, което е цена пък около 10 млн.лева.

Отделно пък „Сиела“ предлага да продаде на ЦИК други 1200 нови машини за сумата от по 5200 лева без ДДС. Ако все пак държавата придобие машините и софтуера преди това, няма да се налага да плаща наем за тях, нито пък за модифицирането на софтуера, а това ще се извърши от ИТ експерти към ЦИК. Така от комисията ще трябва да обявят поръчка само за инсталирането му и за разнасянето по секциите. Именно затова ЦИК вече е в процес на търсенето на програмисти, като вече двама им бяха препоръчани от БАН и ДАЕУ.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене