Удар по интересите на Кремъл! Пеевски и ДПС спират съмнителните руски инвестиции в България

От Движението внесоха законопроект против т.нар. „корозивни капитали“, идващи основно от Русия

Докато „партиите на промяната“ ПП и ДБ са само на думи против руските капитали, но помним, че всъщност именно те издействаха изключение (дерогацията) в полза на „Лукойл“ на вноса и преработката на руски нефт, завишиха цената на газта чрез договори с посредници на руски газ, както и сключиха скандалния меморандум с „Джемкорп“ – за да дадат възможност на руските олигарси да перат пари в страната, от депутатите от Движението за права и свободи (ДПС) продължават с реалните си действия и с твърдата си позиция в защита на българската и европейката икономика от хибридните руски инвестиции.

На брифинг тази сутрин в парламента, на който присъстваха депутатите Станислав Анастасов, Хамид Хамид, Халил Летифов и Петър Чобанов, беше обявено, че Движението е внесло в деловодството на Народното събрание свой законопроект за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестиции, в който изцяло ще бъде реципирана европейската правна рамка от Регламент 2019/452 за т.нар. за скрининг на съмнителни чужди инвестиции свързани с обществения ред и сигурността.

От мотивите към законопроекта, който вече се намира на интернет страницата на парламента става ясно, че същия цели българската икономика в частност и Европейския съюз като цяло, да бъдат предпазени от инвестиции с „корозивен капитал“, т.е. инвестиции или придобивания, които имат потенциала да навредят на националната сигурност или обществения ред в България и в по-широк смисъл на сигурността на Европейските и Атлантическите партньори на България.

Обхватът на инвестициите, обект на регулация в законопроекта, са тези в критичната инфраструктура свързана с енергетиката, транспорта, водите, здравеопазването, комуникациите, медиите, обработката или съхраняването на данни, въздухоплаването, отбраната, изборна или финансова инфраструктура, чувствителни съоръжения, както и земя и недвижимо имущество, които са от решаващо значение за използването на такава инфраструктура, критичните технологии и изделия с двойна употреба.

Според вносителите на законопроекта, сред които са и председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, както и депутатът Делян Пеевски, същият е особено важен, тъй като се засилват тенденциите за увеличаване в световен мащаб на зловредните (основно руски) корозивни капитали, особено в контекста на непровокираната руска инвазия в Украйна, като се разчита чрез него да бъдат предпазени ключови сектори за националната сигурност, отбраната и обществения ред.

Законопроектът предвижда създаването на Национален механизъм за скрининг на преките чуждестранни инвестиции свързани със сигурността или обществения ред, като се създава  Междуведомствен съвет за скрининг на преките чуждестранни инвестиции свързани със сигурността или обществения ред като постоянно действащ колективен орган към министъра на иновациите и растежа.

Така за всяка инвестиция, която попада в приложното поле на закона и която надвишава сумата от 1 млн. евро, съответният чуждестранен инвеститор ще е задължен да уведоми този съвет, за да бъде същата проверена. В съвета е предвидено да участват както представители на множество министерства, така и експерти от ДАР и ДАНС, което от своя страна ще гарантира, че ако инвестицията е съмнителна, същата не само няма да бъде допусната в България, но ако бъде извършена, ще подлежи на сериозна санкция – 5 % от стойността й, но не по-малко от 50 000 лв. Нещо повече, независимо от тази санкция, създаваният със законопроекта Междуведомствен съвет за скрининг ще разполага с правомощието да наложи на чуждестранния инвеститор поведенчески и/или структурни мерки, необходими за гарантиране на сигурността или обществения ред, включително промяна в контрол, промяна и/или преустановяване на дейност, прекратяване на пряката чуждестранна инвестиция и други подходящи мерки.

По този начин, след като именно по инициатива на Делян Пеевски и ДПС беше затворена вратата за „златните паспорти“ срещу фиктивни инвестиции в страната ни, сега се слага прът в колелото и на хибридната инвазия на руски капитали в България. Факт, който несъмнено ще бъде приветстван и от евроатлантическите ни партньори.

https://www.facebook.com/presscenterdps/videos/219421497584358/

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене