УНИКАЛНО! Мъж от Ковачевица навъртя 100 000 км на стоп със жена си! Обиколиха 30 държави, местни ги приютиха!

Младото семейство Маги и Цветин Шушаркови обикалят целия свят само на автостоп. Заминават като гаджета, а се връщат венчани на остров Фиджи. Цветин е инженер по професия, коренът му е от родопския бисер Ковачевица, от рода Шушаркови. Роден е в Казанлък, после се премества в София. Маги е софиянка.

Завършила е биология в Испания, където живеят с Цветин 5 години. Обикалят и цяла Западна Европа. После живеят 3 години в Китай. Пътешестват до Шри Ланка, Непал, до Сирия преди войната. Решението да тръгнат на стоп е през 2015-а. Понеже знаят, че ако някъде някой дълго време не ги качи на стоп, ще трябва да изминават километри пеша, вземат в раниците си най-необходимото – малка палатка, газово котлонче, канче за варене на вода и няколко ката дрехи. А също и стар фотоапарат. За голямото пътешествие тръгват от Турция без всякакви мобилни средства – телефон, таблет, лаптоп. Озовават се на Пътя на коприната, после на Пътя на подправките – древните маршрути, по които са се движили кервани с търговци. От Турция продължават в Иран, Пакистан и Индия, като изминават Пътя на коприната между Европа и Азия по земя. В Индия пътешестват половин година. След това тръгват по Пътя на подправките през Югоизточна Азия. Преминават през целия Индонезийски архипелаг, от остров на остров, до Молукските острови, наречени Островите на подправките – сега част от Индонезия.

В океана

Третата година от пътуването им е изцяло в Тихия океан в регионите на Меланезия и Микронезия, отново от остров на остров. Стопират лодки, яхти и всякакви други плавателни съдове. На остров Фиджи, който е адски отдалечен, достигат с яхта, която стопират на Соломоновите острови. На остров Фиджи се венчават. Откриват, че там има гръцка православна църква. Запознават се с гръцките свещеници и така те ги венчават. От Фиджи се връщат в Азия, също на стоп, с една лодка. Няколко месеца прекосяват Тихия океан, докато стигнат до Япония и Южна Корея. Оттам продължават на стоп по земя. Четвъртата година от пътешествието е под наслов „По стъпките на прабългарите“. Преминават през Монголия, Сибир и тръгват по номадския миграционен път, по който са вървели и прабългарите. От Казахстан продължават през Киргизстан, Узбекистан, Таджикистан. Пресичат Каспийско море, а оттам по Кавказието минават през Азербайджан, Грузия и Армения и се връщат обратно през Турция.

Нощувка

Спали са в палатката си или са ги приютявали хора в домовете си, в местни храмове. Единствените им разходи са били за визи и храна. Завръщат се у дома през декември 2018 година. Постепенно се ражда идеята за следващата експедиция и през ноември 2019 заминават за Африка. Летят със самолет до Израел. Оттам отиват в Йордания, Египет, следват Судан и Етиопия, където ги сварва пандемията през март. Тъкмо се канят да влизат в Кения… Зарязват всичко и с първия възможен полет се прибират през Турция до България. Двамата изминават над 100 000 км на стоп през 30 държави. Остават за по-кратко или по-дълго във всяка от тях, в едно пътешествие, продължило 3 години и 8 месеца… С желанието и мечтата да опознаят света, да се гмурнат в местната култура на всяка страна, племе или общност и да поживеят така както искат. В София семейството пише книгата „Палецът на свободата“. Наричат я така, защото за тях точно вдигнатият за стоп палец им дава свободата да обиколят света.

 

Връхлита ги буря в Японско море

По време на обиколките си семейството е имало много приключения. Цветин се сеща как в националния парк Реджаджи в Индия виждат, че всички хотели са заградени с 5-метрови телени огради. Докато разпъват палатката, два огромни диви слона минават на 15 м от тях. В какофонията от силни звуци в джунглата различават стъпките на някакво голямо животно. Цветин излиза от палатката и вижда светещите очи на тигър. Тигърът пренебрежително ги отминава. „Въоръжени“ единствено с кухненско ножче с 5-сантиметрово острие, двамата прекарват нощта будни и се молят звярът да не реши да провери какво има в палатката. През пустинята в Белуджистан в Пакистан – една от най-страшните терористични сепаратистки зони на земята, ги ескортират срещу терористи. Минали са по най-екстремния път на земята – магистралата Каракорум, определена като Осмото чудо на света, където на всяка крачка ги дебне опасност от свлачища и терористи. Замръквали са на 5000 м надморска височина с височинна болест. Цветин е преболедувал тежко малария на Соломоновите острови, без никаква адекватна медицинска помощ наблизо. Оцелели са сред племена, живеещи, откакто човечеството е живяло в зората си, далече от всякаква цивилизация и съответно от всякаква полиция или друга защита. В Папуа Нова Гвинея, една абсолютно непристъпна държава без почти никакъв туризъм, буквално са оцелявали в продължение на 2 месеца. Преживели са и страховита морска тихоокеанска буря в Японско море на борда на една от яхтите, които стопират.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене