Доц. Ангел Кунчев: При контакт със заразен – правете тест след 4-5 дни

Ще живеем с коронавируса поне още година. Докато дойде ваксината, ще се научим да свикваме. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в ефира на БТВ.

Той се обърна с молба към медиите да изместят фокуса от COVID-19. „Няма нужда всички предавания да са посветени на темата. Ако си под стрес, не е добре за организма. Психическото здраве в този момент е много важно“, уточни той.

„Нито е вярно, че няма вирус, нито, че яко ще измрем. Правим всичко възможно да се борим с пандемията. Словакия , Чехия и Полша са европейските страни с повече заразени от нас. Сред другите страни в Европа сме на средно ниво по нови случаи. Дания и Естония са единствените с лек спад в случаите. Най-много случаи има във Франция, Испания, Белгия, Великобритания и Ирландия“, коментира доц. Кунчев

Кунчев коментира ситуацията като „нещата в Европа вървят определено зле“. В България ръстът е доста рязък, но и не прави изключение от тенденцията в останалите европейски страни. Само Дания и Естония са европейски държави, които отбелязват лек спад в заболяемостта и то с 2-3%, за разлика от среден ръст около 90%.

Тенденцията е обща и целта продължава да е внимание към здравната система да не се претовари напълно, така че помощ да бъде оказана на всеки, увери Кунчев. Той призна, че големият проблем на българската медицина са кадрите – „това е навсякъде, специалистите са недостатъчно и това се усеща дори и в големите окръжни и университетски болници.“

„Целта ни е да държим под контрол инфекцията, за да може всеки да получи медицинска помощ, без да затрудняваме здравната система. Мерки от типа на блокиране на селища и градове няма да има.  Квартали, домове и други може да бъдат затваряни, но това зависи от случаите“, разкри доц. Ангел Кунчев.

По думитие му Ловеч, Враца, Велико Търново и Хасково са сред най-малко засегнатите от коронавируса в страната. Той обясни още, че изследването с PCR тест ден след общуване със заразен човек, нищо няма да покаже и призова хората да изчакат 4-5 дни и тогава да си правят тест.

„Във всяка болница има „Ремдесивир“, всеки може да го получи. Това лекарство не е панацея, но е добро“, завърши доц. Ангел Кунчев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене