Община Кресна ще строи фотоволтаична централа в училищен имот, ще печели от продажба на ток

Община Кресна ще направи голяма фотоволтаична централа с мощност до 3 мегавата, за да продава ток и да печели от това. Фотоволтаиците ще бъдат построени в имоти на Средно училище „Свети Паисий Хилендарски” в града, които се намират под бившето военно поделение, край изхода в посока Сандански. Общата им площ е 64 декара, очаква се 30 декара от тях да бъдат застроени за нуждите на фотоволтаичната система.

„Има решение на Общинския съвет, създадохме и общинска фирма, която ще се занимава с тази дейност. В момента преотреждаме терените, които сега са земеделски земи. Целта ни е да печелим от продажбата на ток, тъй като капиталовите ни разходи не достигат. Не искаме да чакаме и да разчитаме на добрата воля на управниците в държавата, за да получаваме някакви средства, които най-често са нищожни. Парите от печалбата при продажбата на ток ще инвестираме в подобряване на инфраструктурата”, заяви днес кметът на община Кресна – Николай Георгиев.

Директорът на училището – Борис Иванов, уточни, че предстои да се сключат необходимите договори между учебното заведение и Община Кресна, за да се реализира инвестиционното намерение.

Общинското ръководство предвижда монтирането на инсталация за производство на електрическа енергия от възобновяеми източници с обща инсталирана мощност до 30 кW върху покривите на сградите на училището, на детската градина, на детската ясла и на Общината, за да се отопляват тези сгради по-изгодно и да се намалят разходите за топло.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене