Оправдаха стоматолога ексдепутат от Перник Вл. Павлов за смъртта на 14-г. момче, намалиха присъдата на съпругата му Венета и на анестезиолога

Върховният касационен съд оправда стоматолога от Перник Валентин Павлов за смъртта на 14- годишно момче и намали присъдата на съпругата му и анестезиолога, участвал в интервенцията.

Валентин и Венета Павлови и анестезиологът в клиниката им д-р Йоанна Филипова са получили условни присъди по силата на решение на Софийски апелативен съд от ноември 2019 г. Злощастният инцидент, при който умира детето, е от 2016 г.

С решение на САС на тримата лекари е наложена условна присъда от 3 години с 5-годишен срок на изпитване, освен това за 5 години те са лишени от правото да упражняват професията си.

След обжалването Валентин Павлов е признат за невинен и е изцяло оправдан по повдигнатото му обвинение. Припомняме, че той беше депутат, но напусна след инцидента с детето. Наложеното наказание на Венета Павлова е намалено на 1 година условна присъда, като е отменена мярката „лишаване от права“. Изменена е и присъдата на Йоанна Филипова, като е приложен привилегированият състав по чл. 123, ал. 4 от НК (ако деецът след деянието е направил всичко, зависещо от него за спасяване на пострадалия). Тя също е вече с присъда 1 година условно и ще може да упражнява професията си.

„Няма спор, че действията на подсъдимата Филипова по овладяване състоянието „малигнена хипертермия“, в което е изпаднало детето – спиране подаването на анестетика; поставянето на лед за охлаждане на детето; поставяне на урбазон, аналгин, атропин, дексаметазон и адреналин, включително и транспортирането на пострадалия до съответно медицинско заведение, са били наложителни и единствено възможните към момента, доколкото в денталния център не е бил наличен единственият антидот „Дантролен”, който е следвало да се приложи. В този смисъл поведението на подсъдимата е съставомерно именно по чл. 123, ал. 4 от НК, тъй като е направила всичко зависещо от нея, чрез оказаната помощ за спасяването на пострадалия, който е бил жив и се нуждаел от бързо транспортиране за медицинска помощ. Верен е изводът на съда, че реакцията на подсъдимата Филипова по овладяването на състоянието на А. И. е закъсняла, се казва в съдебното решение. В качеството си на лекар специалист по анестезиология и интензивно лечение тя е нарушила правилата за безопасна анестезия, установени в Медицински стандарт”, пише в решението на върховните магистрати. Според тях присъдата на Павлова е постановена при съществени процесуални нарушения.

„САС се е задоволил да посочи единствено, че нарушението на Павлова се изразява в това, че тя е била задължена в качеството й на ръководител на лечебното заведение да осигури необходимите организационни, материални и кадрови възможности, позволяващи ръководеното от нея заведение, както и лекарите, работещи в него, да се справят с очакваните усложнения на оперативната интервенция и съпровождащата я анестезия, включително чрез осигуряване на лечение на евентуалните усложнения. На изрично отправеното защитно възражение относно това, че обвинението на подсъдимата Павлова е лишено от конкретика, съдът е отговорил, че „това не е във възможностите на нито един държавен орган или частно лице“. Отчита се, че ръководеното от Павлова заведение за доболнична помощ е осигурило специализирано транспортно средство за транспортирането на пострадалото дете до УМБАЛСМ „Пирогов“.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене