Главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи разговаря с президента Румен Радев

Главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи и главният секретар на Изповеданието Джелал Фаик разговаряха с държавния глава Румен Радев в Президентството. Подобряването на условията за религиозно образование в страната за представителите на мюсюлманската общност бяха във фокуса на разговора, както и за финансирането на Мюсюлманското вероизповедание в България.  Те се обединиха около позицията, че подкрепата за Мюсюлманското изповедание в страната е ключово за религиозната толерантност.

Срещите между представителите на двете институции вече се превърнаха в традиция. Те са знак за диалог между институциите и желанието им за сплотяване и единство на нацията.

Студенти по „Религия и теология“ ще се обучават безплатно, според решение на Министерски съвет от тази седмица. Решението касае студенти в 8 професионални направления и 18 защитени специалности. Те ще бъдат освободени от такси за обучение. Причината е в прогнозата за чувствителен недостиг на пазара на труда точно по тези направления и специалности.

Целият курс на обучение е безплатен за студентите, приети от учебната 2021/2022 г., в специалности от професионалните направления „Педагогика на обучението по…“, „Религия и теология“, „Математика“, „Физически науки“, „Химически науки“, „Химични технологии“, „Енергетика“, „Материали и материалознание“. Без такси ще се обучават студентите в специалности „Арменистика и кавказология“, „Африканистика, „Индология“, „Иранистика“, „Класическа филология“, „Новогръцка филология“, „Румънска филология“, „Унгарска филология“, „Хебраистика“. В списъка попадат също „Ядрена техника и ядрена енергетика“, „Машини и апарати за хранително-вкусовата и биотехнологичната промишленост“, „Машини и апарати за хранително-вкусовата промишленост“, „Топло- и ядрена енергетика“. Безплатно ще е обучението и за студентите, приети в „Ядрена енергетика“, „Корабостроене и морска техника“, „Хидростроителство“, „Металургия“, „Технология
на дървесината и мебелите“.

Мярката се прилага за втора година и ще обхване 8916 студенти в първи и втори курс в 18 държавни висши училища. За покриване на таксите за първия семестър на студентите, приети от учебната 2021/2022 г., ще бъдат необходими 1.6 млн. лева. Те ще са за сметка на разчетени разходи по бюджета на Министерството на образованието и науката за 2021 г. Средствата, необходими за 2022 г., ще бъдат планирани със Закона за държавния бюджет по бюджетите на съответните държавни висши училища. Целта на мярката е да възобнови интереса на кандидат-студентите към тези важни специалности и направления, за да се подготвят кадри, необходими за икономиката и обществения живот.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене