Съмнения за укрити записи от протеста миналата година (ОБЗОР)

Съмнения за укрити записи от протеста на 10 юли миналата година. Подозренията са свързани с втората камера, която следи периметъра зад колоните на Mинистерския съвет. Председателят на парламента Ива Митева поиска ограничаване на кръга от хора, които имат право да ползват охрана и транспорт на НСО.

Изслушването на началника на НСО – бригаден генерал Емил Тонев, продължи почти два часа. Поводът – както обвиненията за укриване на записи от протестите, така и искане за отчет колко са охраняваните граждани от НСО и какъв е бюджетът, който се отделя за охрана и транспорт. По повод записите, генералът заяви, че е „направил всичко, което е трябвало и то е законно”. Член на комисията е и бившият вътрешен министър Христо Терзийски, той обаче не пожела да отговори на въпросите на медиите относно протеста на 10 юли.

По повод обвинението към НСО, че са укривали записите под колоните на Министерския съвет от протеста на 10 юли генерал Тонев заяви, че по закон службата може да ги дава само на органите не реда и на съдебната власт.

„Не съм укривал нищо и имам документи, с които мога да го докажа. Записите ги няма в службата. Записът беше поискан от СДВР на 16-и сутринта, а следобед вече им беше предаден”, обясни бригаден генерал Емил Тонев.

Николай Хаджигенов обаче твърди, че е искал от НСО записи от втората камера на Министерския съвет, от които до момента няма следа. Според него има два варианта – или някой все още да ги пази, или да са ги изтрити.

„Писмата, които изпратих миналата година, касаят камерите. Те са две камери там. В НСО, по неофициални данни към момента, няма докладна, няма нищо, изтрили са записите, което е отделен вид престъпление. Това най-вероятно е направено съвсем нарочно”, смята той.

„Нямаме записи повече от тази дата”, каза ген. Тонев.

Бившия вътрешен министър Христо Терзийски остана сам в залата половин час след края на заседанието. Когато излезе – не пожела да отговори на въпроса – защо наказаните униформени от записите са само 4-ма?

„Там комисия – никога сам министър, главния секретар или директора на СДВР не прави никога еднолично дисциплинарна проверка. Тя се прави от комисия. Когато комисията излезе със становище, дисциплинарно наказващият орган – директорът на СДВР или министърът на вътрешните работи може да вземе отношение за това дали тя е пълна и всестранна”, посочи Терзийски.

Председателят на парламента Ива Митева настоя за промяна в закона за НСО. По-конкретно – да се редуцират лицата, които ползват охрана на службата. „Главният прокурор трябва да бъде изваден от ползването на тази охрана, която е в момента. Той ползва по три закона”, добави Митева.

И още – тя ще поиска стесняване на кръга от хора, които ползват специализиран транспорт „Струва ми се, че Националната служба за охрана не е транспортна фирма”, категорична е Митева.

Искането е да отпаднат – администрацията на президента, заместник-председателите на Народното събрание, членовете на Министерския съвет, както и кметът на София. Проектозаконът предвижда охрана да ползват президентът, премиерът и председателят на Народното събрание. /НоваТВ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене