Ще затварят там, където опасността от зараза е най-голяма

Кирил Петков заяви, че без средства – уредени в актуализацията на бюджета, спирането на дейности е абсолютно нечестно

На среща с представители на бизнеса служебният министър Кирил Петков е обсъдил мерките за подкрепа и ваксинацията срещу Ковид-19.

Дали да има приоритетно ваксинирани

След срещата пред журналисти Кирил Петков каза, че са обсъдени много идеи за ваксинацията. Според него държавните служители, които имат досег до голям брой хора, трябва да се ваксинират с приоритет. Тези ваксинации няма да бъдат задължителни, но това трябва да е обща политика, за да няма големи удари върху икономиката.

Освен това трябва да се оцени рискът къде най-много се разпространява Ковид 19 и затварянето да бъде според тази опасност.

Като друга добра идея Петков определи „сегментирането на много по-малки географски райони на картата на разпространението на Ковид 19, така че да не се затварят райони, които попадат в общия кръг на високо заразени области“.

На прага сме на това, което очаквахме да се случи още миналата седмица, а именно – частично ограничение на капацитета на заведенията и въвеждане на вечерен час.Това означава нощните дискотеки, клубове и барове да бъдат затворени, а това са десетки хиляди души на улицата. И това, както вече алармирахме, ще се случи без никаква подкрепа от държавата, каза на свой ред от името на ресторантьорите председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов, който се солидаризира с мнението за спешно приемане на бюджета.

Актуализацията на бюджета и подкрепата за бизнеса

Бюджетът, предложен от служебното правителство, трябва да се актуализира максимално бързо. Ако такава актуализация няма, всички браншове са под огромен риск.Особено туристическия и ресторантьорския бранш, ако ги затворим, защото от медицинска гледна точка е необходимо, без средства, това би било абсолютно пагубно за тях, коментира министърът.

Всеки бранш има своята специфика, всеки каза своите идеи, които до момента са 34. Петков определи разговора като много ползотворен и отбеляза, че той продължава.

Без средства, затварянето на бизнесите е абсолютно нечестно. Не може отделни бизнеси да платят цената на цялото общество, защото просто ние сме решили, че те са най-опасните. Така че при евентуалното им затваряне да има определена предвидимост – 60:40 или друго. В този смисъл е и днешната среща да споделим идеите и отговорността, така че да измислим най-добрия вариант. Договореното на срещата днес ще бъде разпространено и до другите министерства за общо становище, отбеляза Кирил Петков.

За исканата оставка

На въпрос няма ли да си подаде оставката, защото противното би трупало негативи за президента Радев, министър Петков отговори така: „Последното нещо, от което аз се страхувам, е оставката. Но за задачите, които сме си поставили до този момент, всеки ден е ужасно важен. Аз съм тук само с една единствена цел – да правя нещата, в които вярвам. Има си Конституционен съд, а както виждаме съм под Указа и на президента и той може да ме освободи, но това което вчера чух от него е подкрепа. Защото има много хора от другата страна, които биха се радвали на моята оставка, в това число и уволнените от ВМЗ „Сопот“, които биха много се радвали, ако вчера си бях подал оставката“.

Какво ще се случи във ВМЗ

За уволненията във ВМЗ Сопот министърът каза следното: „Когато работниците не са доволни, от това което се случва, има забавяне на плащанията и когато за последното тримесечие загубата е 6 млн. лева, събрани тези три фактори, един добър стопанин трябва да отреагира. Този завод е основополагащ в целия регион и не може да си позволим 4 хиляди човека, работещи в него да останат без препитание“.

Кирил Петков каза, че е взел това решение без колебание и очаква Борда на директорите, както и самият директор на предприятието да си подаде оставката и ако това не стане, той ще бъде уволнен.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене