Водопад Попина лъка до Сандански – едно природно бижу в полите на Пирин

Как се стига до водопад Попина лъка?

Водопадът се намира на около 15 километра от град Сандански в едноименната местност Попина лъка. До него се стига за около 20 минути с кола по тесен, но добър асфалтов път, промушил се там в ниското, в дефилето на река Санданска Бистрица между високите околни хълмове. Ако пристигате от София по АМ “Струма” трябва да преминете по бул. “Европа”, а на първото кръстовище да завиете надясно и да преминете по Главен път Е-79, до следващото кръстовище, на което трябва да завиете наляво. По този начин местността Попина лъка ви се пада само направо. Преминавате по ул. “Стефан Стамболов”, която води до изхода на град Сандански в горната му част, когато видите отляво на вас Интерхотел Сандански продължавате само направо. По пътя си ще преминете през с. Лиляново.

По протежение на шосето има красиви за окото кътчета – големи заоблени речни камъни, на места целите позеленели от мъх, много завои и скокове на водата. На няколко места по пътя към водопада има чешми и обособени кътчета за барбекю.

След първите къщи във вилната зона се намира хижа Яне Сандански, а на 50-ина метра след хижата е водопад Попина лъка. Има табелка за него в ляво от шосето. Там някъде по платното трябва да се паркира.

Красотата на водопада

След табелката за Попинолъшкия водопад започва кратка пътечка, която води до място, удобно за наблюдение на горната част на водопада. Могат да се видят две малки падчета, след които водата се укротява за кратко, тъкмо преди да падне от високото. После водата образува малко езерце и се спуска по втория голям пад, който е два пъти по-нисък от първия.

От това място има малка и хлъзгава пътечка, която води до подножието на втория скок. От там може да се наблюдава целият водопад и да се усетят пръските му.

Много е красив този Попинолъшки водопад, а достъпът до него е особено лесен. Ако имате път на юг към Сандански, непременно отделете един час от времето си, за да се насладите и почувствате свежестта на този водопад.

Красотата на това място е невероятна. През летните месеци, хиляди са хората, които преминават през това място.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене