Европейски информационен ден проведоха в Белица

main_b (1)

снимки: НЧ ”Георги Тодоров-1885” – Белица

Вчера в Белица се проведе Европейски информационен ден, посветен на Европейската година на развитието 2015.

Организатор на срещата бе Европейският информационен център „Европа директно”- Благоевград, РЕКИЦ – Читалища – Благоевград и Читалище „Георги Тодоров-1885” – Белица, с мото „Нашият свят, нашето достойнство, нашето бъдеще“.

Участваха видни общественици, учители, ученици, представители на малцинствени общности – роми, и от клуба на инвалида.

Европейският информационен ден премина в дискусии за ролята на Европа в света – съществува ли европейско НИЕ, за това какво бихме искали да променим в бъдещото развитие на Европа, България и в частност в общината ни, в нашия свят, за нашето достойнство, за нашето бъдеще, съобщиха организаторите.

Основният акцент бе поставен върху най-устойчивите и важни аспекти на сътрудничеството за развитие като солидарност и справедливост. За целите за устойчиво развитие, глобалните предизвикателства и ролята на европейските граждани като потребители и действащи лица в глобалния свят.

В презентацията си Николай Куколев и Красимира Хаджикосева от Европейски информационен център „Европа директно” – Благоевград споделиха за глобалните предизвикателства и Европа, за основните цели на политиката за развитие, ограничаване на бедността, намаляване на неграмотността чрез осигуряване на достъп до всеобщо начално образование, ефективна подкрепа и сътрудничество за борбата с най-разпространените болести и епидимиите.

Усъвършенстване на политическата система и държавната администрация за по-ефективно и справедливо разпределение на обществените ресурси и избягване на вътрешните конфликти. За финансовите инструменти на ЕС по политиката за развитие.

В дискусията бяха коментирани голямата безработица и миграционните процеси, водени от нея в общината. За облекчаване на процедурите при усвояване на европейските оперативни програми, с акцент върху развитието на малкия и среден бизнес в програмата за земеделските производители, за осигуряване на прозрачност и ефективност при усвояване на европейските средства, за равните права и добрите условия на живот на хората. За гарантиране и равнопоставеност на социалните права на гражданите, за върховенството на закона.

Специално място в дискусията заеха младите хора и новите отговорности в глобалния свят в контекста на глобалното образование и образованието за развитие, както и за ролята на държавния,общинския и частен сектор за развитието на общността.

Впечатлени от участието, знанията и уменията на младите хора от община Белица, ръководителят на Европейски информационен център „ Европа директно” – Благоевград, Красимира Хаджикосева отправи предложение към Ася Апостолова – учител в СОУ ”Св.св.Кирил и Методий” – Белица за участие в партньорство, свързано с личностните умения на младите хора в община Белица за преодоляване на безработицата, за това в каква Европа искат да живеят. Своите идеи младите хора и тяхната ръководителка ще представят през септември.

За активното участие и творческа мисъл в темата „Съществува ли европейско ние?” ръководителят на Европейски информационен център „Европа директно” връчи сертификати и европейска литература на децата и младежите от двете средни училища – СОУ „Св. св. Кирил и Методий“ и Гимназия «Никола Вапцаров» в Белица и Основно училище „Св. св. Кирил и Методий“ – село Бабяк.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене