Християни и мюсюлмани даряват за ремонта на храма в Якоруда, не достигат 15 000 лв.

Мюсюлмани и християни събират пари за ремонт на храма в Якоруда, не достигат 15 000 лв. за ремонт на покрива, а есента хлопа на вратите на черквата, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Имотът на църквата е дарен от мюсюлманин на митрополията.

Градчето между Рила и Родопите се слави с етническата си толерантност, в него и християни и мюсюлмани заедно честват празниците си.

Днес на Голяма Богородица от градчето ехти зов за помощ, не достигат пари за ремонта на покрива, ударен от гръм преди 2 години.

В храма, носещ името на Светите братя Кирил и Методий, след падналия върху кубето гръм става нещо като чудо. Ръката на храмовата икона започва да отдава енергия на докосналите я.

Ден преди Голяма Богородица разговаряме с отец Данаил, който с тъга разказва, колко малко не достига за първия от 110 г. ремонт на просторния храм. Имотът е купен от турчин и дарен на християните за храм през 1866 г. Строителството му започва през 1910 г., и е завършен за 2 години, точно за освобождението на Пиринска Македония от османско иго.

„Започнахме ремонта от тази година на покрива, който не беше ремонтиран от 100 години. Имаше доста течове навсякъде. В инициатива от 10 души, успяхме да съберем 28 000 лв. от добри хора, които имаха сърце към църквата, Бога и Якоруда. Благодарение на партия ГЕРБ бяха отпуснати 40 000 лв., с които успяхме да платим само материалите, а с останалите средства платихме за труда на майсторите. Остават поне 15 000 лв., които са ни нужни, за да довършим кубето, което е най-важното за църквата“, обяснява отец Данаил, който е местният свещеник.

Преди 2 години то е ударено от гръм и цялата ел. мрежа изгоряла.

„След това подехме и инициативата са ремонта на покрива. Надявам се до края на септември, преди началото на дъждовете, да успеем да довършим покрива. И се надявам да съберем всички тези пари, защото аз не ги прося от хората за себе си, а за Божията църква и за да запазим нещо, което е изградено преди векове“, допълва отецът.

Общината помогнала с малко, а Неврокопската митрополия с почти нищо.

„Всичко е от хората, за хората. Всичко, което се събира се записва в една книга, всичко има отчетност и всеки може да дойде да я провери. В момента са сменени 40 греди на покрива, изцяло сменено е кубето, защото то държи цялата основа на покрива и при разрушаването му от гърма, започна белята с течовете по покрива. Направи сме нови улуци, има нови керемиди. Остана кубето да се измаже отвън и да се направи така, че да няма течове. Остава и камбанарията с две камбани, отлети на място от братя Велеганови. Носещата греда е изгнила и в момента бием камбаните внимателно, за да не паднат камбаните. Бием ги и за празник, и за погребение, когато се налага за съжаление, но не звънят с това, което трябва да издават като звук“, продължава да излива мъката си божият служител отец Данаил.

Той разказва и за едно чудо.

Преди 2 години иконата на Пресвета Богородица, чиято ръка е направена от мед и малко злато, започва да излъчва топлина, когато човек, който се моли, постави ръката си върху ръката на Богородица. Всички дарове върху иконата за в знак на признателност.

„Църквата е отворена за всички – и християни, и мюсюлмани. Усетих, че иконата има сила, която Бог дава, за да укрепи човека.

Надявам се хората да имат съзнание да съхраним това, което са ни оставили нашите прадеди, защото църквата е направена за 2 години с много труд и самоинициатива. Това, което го правя, е за църквата, за да я съхраним“, завършва отецът.

Трикорабната базилика е построена в годината на освобождението на Пиринска Македония от османско иго – 1912 г. От тогава не е правен ремонт на покрива!

Църквата е с размери 20х25х12 метра, а камбанарията е висока 32 метра с отлети в Якоруда две камбани от братя Велеганови, същите, дали „звука на вярата“ от камбанарията на храма „Св. Троица“ в Банско.

На 3-и юли 2019 г. църквата е ударена от мълния, което довежда до пожар в покривната конструкция, унищожена е електрическата инсталация. Едното кубе било подпалено, но сякаш Господ спасил дома си от по-голяма беда и проливният дъжд сам изгасил пожара. По чудо не са засегнати иконописите и иконите. Щети от протичане има в страничните стени на храма.

Отецът е търсил помощ от Дирекция „Вероизповедания“ към МС, но получил отговор, че всички средства се насочват към митрополиите, откъдето се преразпределят. До Якоруда стигнали само обещания.

За ремонтът е организирана дарителска кампания, дават както християните, така и мюсюлманите. Не достигат някакви си 15 000 лв., а есента вече чука на вратите на храма./БГНЕС

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене