Корнелия Нинова: БСП ще направи предложения по актуализацията на бюджета

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след Консултативния съвет за национална сигурност при президента

“Имахме тежък Консултативен съвет. Не постигнахме съгласие.

Ние от БСП искаме да има актуализация на бюджета, подкрепяме това, не можем да оставим и хората, и здравната система, и пенсионери на прага на тежка зима и на толкова кризи без актуализация на бюджета. И вътре заявих, че  на първо четене ще подкрепим внесената от служебния кабинет актуализация на бюджета. Но, разбира се, изразих и нашите резерви по някои от разходите и перата, които предлага служебният кабинет и които за нас са неприемливи.

Настояваме за корекции и заявих, че между първо и второ четене от  БСП ще внесем своите предложения за такива корекции. Например – много сериозно обсъдихме това, че в приходната част на бюджета се предвиждат 454 милиона от Плана за възстановяване и устойчивост, който не е внесен, а и вероятно няма да бъде внесен скоро и тези приходи са под въпрос дали изобщо ще дойдат до края на годината.Затова настояхме те да бъдат извадени от приходната част и да бъдат компенсирани.

Категорично отново заявих позицията, че при наличие на 2 милиона и 500 хиляди броя ваксини “Пфайзер” няма нужда да се дават нови 16 милиона за още 1.5 млн ваксини, при положение, че ги даряваме на трети държави. Това са излишни средства, които се дават в момент, когато не е необходимо.

Поставих и въпроса по отношение на социалните разходи. Въпросът за  преизчисляването на пенсиите. И въпросът за неизплатените заплати на хората, които работят в изграждането на пътищата. Те не са предвидени в бюджета.

БСП е за актуализация на бюджета. Срещнах разбиране от президента и министъра на финансите, че партиите сме свободни да правим предложения между първо и второ четене.

Уви, не постигнахме съгласие, че тази актуализация е необходима, за което аз лично съжалявам.“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене