КС образува дело за назначаването на Кирил Петков за министър

Конституционния съд образува дело относно назначаването на Кирил Петков за служебен министър на икономиката по искане на 55 депутати, съобщиха от институцията.

Това стана, след като по-рано представители на ГЕРБ внесоха искане за обявяване указа на президента Румен Радев за назначаване на служебното правителство за противоконституционно заради двойното гражданство на министъра на икономиката Кирил Петков.

Конституционният съд (КС) обяви, че образува дело в частта, с която за служебен министър на икономиката е назначен Кирил Петков Петков. Докладчик по делото е съдия Таня Райковска.

Депутатът Даниел Митов мотивира действията на ГЕРБ така:„Конституцията се прави директно, тя е императивна. Казва се, че в момента на назначаването не можеш да имаш двойно гражданство. Гражданство се елиминира в момента, в който има акт на съответното правителство“.

Самият икономически министър коментира темата при влизането си в президентството за Консултативния съвет по национална сигурност. Петков заяви, че се е отказал от канадското си гражданство и изяви недоумение защо конституционните му права зависят от това дали чуждата държава нормативно го е премахнала.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене