Румен Радев: Партиите да изоставят злобния тон

Партиите да изоставят своите идеологически предубеждения и злобния тон, посъветва държавният глава. Според него накрая неизбежно ще трябва да седнат на една маса и да работят за коалиция. „Видяхме, че опитът за правителство на малцинството катастрофира. Нека вървим по-бързо към изпитаните модели на парламентарна демокрация. Служебното правителство е излъчено с указ на президента и няма как да остане в наследство на партиите“, добави Румен Радев и припомни, че времето изтича.

Той подчерта, че не иска да говори за нови избори преди да са изчерпали всички възможности за правителство в рамките на 46 Народно събрание.

В отговор на журналистически въпрос кога ще връчи втория и евентуално третия проучвателен мандат след патовата ситуация, създадена от „Има такъв народ”, държавният глава съобщи, че планира да направи нови консултациите с партиите в НС. „Ще преценя кога и на кого да връча евентуален трети мандат, когато чуя идеи на парламентарно представените партии за съставяне на правителство“, поясни ген. Румен Радев.

Според него избори 2 в 1 наесен е срещу философията на българския конституционен модел.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене