Президентът Румен Радев посети границата с Турция заради мигрантите

Президентът ген. Румен Радев посети ГКПП „Капитан Андреево“ и Елхово, където се запозна на място с предприетите мерки за охрана на границата с Турция и справяне със засиления миграционен натиск. Посещението в района се случва преди насрочения за понеделник КСНС, който ще обсъжда темата.

Миграционният натиск нараства и това е обяснимо, защото талибаните си възвръщат контрола в Афганистан. Рискът за нас неизбежно се увеличава. Поздравления към Гранична полиция за създадената организация, заяви президентът Румен Радев, но добави, че има още неща, които непременно трябва да се свършат. Той изрази надежда, че на предстоящия в понеделник КСНС участниците ще постигнат консенсус по необходимите мерки.

Трябва да работим и с ЕС за по-сериозен ангажимент на Фронтекс и за разработване на оперативен план за действие на ЕС при засилен миграционен натиск на външните граници на ЕС, тоест България и Гърция, добави президентът Радев и припомни, че настоява за такъв план от много време.

Запитан какво визира под „има неща, които трябва да се свършат“, той изброи логистични дейности и възпрепятстващото съоръжение по границата с Турция, т.нар ограда, която на редица места е компроментирана. Тя трябва да се възстанови, превзета е от растителност, това иска поддръжка, посочи президентът. Според него трябва да се осигурят и достатъчно средства на Гранична полиция и на МВР.

От години чакаме проверка от прокуратурата за строежа на оградата по границата. Какво стана, попита държавният глава. Ще има ли яснота каква е истината за това възпрепятстващо съоръжение, добави той.

При посещението на ген. Радев в Елхово стана ясно, че при увеличаване на миграционния натиск, ще са необходими допълнителни сили. Към момента военни не участват в охраната на границата, но ако има засилване на мигрантите, служители от МО ще бъдат пренасочени.

Президетът призова на КСНС да се постигне единомислие, така, че да защитим надежно нашата граница. Въпросът с препълнените миграционни центрове също ще бъде разгледан

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене