Парламентът отпушва мандатната въртележка (ОБЗОР)

С гласуване на решение, с което депутатите ще констатират, че първият мандат за сформиране на кабинет е приключил неуспешно, Народното събрание ще отпуши мандатната въртележка .

Решението беше взето след два председателски съвета и дебати на тях, продължили с часове, на втория от които присъства и секретарят по юридическите въпроси на президента Румен Радев – Емилия Радева.

Хаосът с приключването на първия мандат възникна след като във вторник лидерът на ИТН Слави Трифонов обяви, че изобщо няма да подлагат на гласуване кабинета си. Направи го, след като първо ИБГНИ, а след това и ДБ отказаха да подкрепят проектоправителството. В същото време обаче самият мандат беше върнат на държавния глава със структура и списък на кабинета на ИТН, а в „Държавен вестник“ излезе и указът на Радев, с който предлага Пламен Николов да бъде гласуван от НС за премиер. Николов последователно изпрати на „Дондуков“ 2 и в НС заявление, че се оттегля по лични причини, но въпреки това казусът раздели експертите по конституционно право на две.

Така на председателски съвет преди старта на днешното заседание на НС казусът беше обсъждан, но тъй като до решение не се стигна, беше насрочена втора среща. Междувременно в програмата на парламента не фигурираше каквато и да било точка за гласуването, което доведе до въпрос от ГЕРБ-СДС Александър Ненков защо липсва гласуване на кабинета. В отговор парламентарният шеф Ива Митева обясни за постъпилото заявление за оттегляне от Николов.

В 11.30 часа беше направен нов опит за разрешаване на казуса, който този път се увенча с успех. Специално за срещата в НС пристигна и бившият конституционен съдия и правен секретар на Радев проф. Емилия Друмева, която повтори пред медиите, че парламентът е на ход. След заседанието пък парламентарният шеф Ива Митева обяви, че е бил постигнат консенсус депутатите да не гледат кандидатурата на Пламен Николов а да констатират, че мандатът е приключил неуспешно, за да може да продължи процедурата с връчването на втори мандат за сформиране на кабинет. Всички парламентарни групи се съгласиха с това, посочи тя, като допълни, че решението ще бъде взето утре, но още не е ясно като коя точка в дневния ред. Самото решение ще бъде съпътствано от дебати.

„Трябва да има краен акт на парламента, който да бъде гласуван“, посочи преди нея зам.-шефът на ПГ на ИБГНИ адв. Николай Хаджигенов, като допълни: „Това трябва да стане в зала с дебати. Tрябва да се подготви проект за решение, за да бъде максимално грамотен. Както казахме още сутринта актът на президента е стабилен и краен и оттук нататък топката е при нас. Този прецедент трябва да бъде изигран изключително внимателно“. Той заяви, че от ИТН се притеснявали, че може НС да не приеме оставката на Пламен Николов и да го направи премиер „насила“. „Не сме имали такова намерение, убедихме ги в това“, категоричен бе Хаджигенов. След него Десислава Атанасова от ГЕРБ заяви, че ще се гласува отказа на Николов. По думите й, ако се стигне до нови избори, ще водят толерантна кампания, насочена към българските граждани. Тя подчерта, че трябва да има диалог между политическите партии в парламента.

Отпушването на въртележката ще даде възможност президентът да изпълни конституционните разпоредби и да връчи втория мандат на втората по големина парламентарна група – тази на ГЕРБ-СДС. Днес експремиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че ако това се случи, ще предложат на парламентарната група за премиер Даниел Митов, ще представят и кабинет пред президентството, „за да могат хората да сравнят това, което предлагат, с предложението на всички останали“, но веднага ще върнат мандата като неизпълнен.

По думите му небивалата конституционна криза, в която ни е вкарал Радев с „неговите марионетни партии“, достига върхове. „Както сме заявили, искаме да стоим много далеч от всичко, което се случва в българската политика в този момент. Когато започва предизборната кампания, партиите слагат на плакатите си слоган. Нашият е „Ред в хаоса“. В последните дни няма български политик, който да не каже хаос. Нашият слоган се оказа верен. „Време е за друго“ казват от ИТН. Видяхте кое е другото – хаос. БСП казват „Сигурност в промяната с грижа за теб“. Много се забавлявам, когато уважаваната от мен г-жа Нинова говори за модела „Борисов”. Не са прави нейните съпартийци да я гонят на Бузлуджа с оставка като дива коза, защото тя изведе партията на невиждани висоти – от четвърто на трето място. Не мога да си обясня как толкова провалили се партии си позволяват да говорят с такъв тон. „Демократична България“ са казали „Свобода, законност, модернизация“. Не знам какво са модернизирали този месец. ДПС казват „Рестарт на държавността. Е така я рестартираха, че не могат да реализират правителство”, коментира още Борисов и допълни, че когато се говори за модела „Борисов“, трябва да се знае, че това всъщност означава икономически растеж и финансова стабилност.

По-късно през деня пък лидерът на ИТН Слави Трифонов отново коментира ситуацията през Фейсбук, като заяви в пост: „От вчера до днес се срутиха всички кули от слухове и внушения, че кабинетът на „Има такъв народ“ е кабинет на Сараите, на Пеевски, на Бойко Борисов, на задкулисието. Няма как кабинетът на „Има такъв народ“ да бъде на Сараите или на когото и да е било, при положение че кабинетът на „Има такъв народ“ го няма“. Посочи също, че ако не е била партията му, властта все още е щяла да бъде в ръцете на Борисов, посочи като свои основни опоненти ГЕРБ и ДПС и допълни: „Много от играчите в мръсната българска политика се бяха надъхали за зловещо плюене и омраза по „Има такъв народ“, ако нашето правителство беше вкарано за гласуване в парламента и беше подкрепено от ГЕРБ и ДПС. А тези две водещи партии на статуквото наистина можеха да го подкрепят само с една цел – да нанесат тежък имиджов удар върху „Има такъв народ“

Защото „Има такъв народ“ е истинският опонент на ГЕРБ и ДПС“.

Ива Митева разколебана от политиката

Председателят на Народното събрание Ива Митева призна, че въпреки краткия си престой на поста вече е разколебана от политиката. Колебае се също така дали да се кандидатира за депутат при евентуални избори. „По-лесно е да си експерт, отколкото политик. Все още не съм се научила да играя в политиката. Разколебана съм от политиката като цяло“, посочи тя.

www.monitor.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене