На по бира в теснолинейката

„Тая линия ще даде удобна и бърза връзка на трудолюбивото население от тоя край с главните центрове на страната. Тя ще повдигне поминъка му, ще улесни разумното и рационалното използване на горските богатства, на нашите три планини, три сестри, величествената Рила, легендарния Пирин и китните Родопи.“ Думите гордо изрича цар Борис през 1939 г, малко преди да се качи и сам да подкара влака по чисто новата тясна планинска отсечка от Якоруда към Белица.

 

Малкото планинско влакче

 

Става дума, разбира се, за родопската теснолинейка, която свързва Септември и Добринище. Малкото влакче, което вече над 70 години бавно се движи през едни от най-красивите и труднодостъпни места на България по релси, отдалечени една от друга едва на три педи разстояние (760 mm), за времето си било истинско инженерно постижение. Идеята за високопланински тесен железен път се ражда през Първата световна война, а реализацията е между 1921 и 1945 г. Линията е строена от германски инженери и по план трябвало да стигне до Неврокоп, днешния Гоце Делчев, и от там до Бяло море, но за съжаление това никога не се случило.

 

 

На по бира в теснолинейката

 

 

Целта на тясната железопътна линия била да свърже развитата икономически Тракийска низина и отдалечения планински край. С нея са пътували не само хора, но и животни, стоки, дървен материал от недостъпните гори, пощата, вестниците, както и военни припаси. И днес за хората в отдалечените планински села теснолинейката е ключов транспорт. Особено през зимата, когато няма друг обществен превоз към по-големите градове като Разлог и Велинград.

 

За всички останали пък тя е страхотно ретро туристическо изживяване, изпълнено със спиращи дъха гледки, но също и с куп истории: на мъже, тръгнали да носят нещо на роднини през три села в четвърто, на жени, запътили се с пресни продукти към фермерския пазар и други, които се връщат с пълни чанти със стоки за домакинството и, разбира се – истории за любов, пламнала в задушевните вагончета.

 

 

На по бира в теснолинейката

 

 

Във „Вагона за Отдих“ на „Пиринско“

 

Някога да се возиш в теснолинейката било доста светско изживяване – влакът имал ресторант с червени пътеки и стюардеси. Днес пътуването далеч не е лукс преживяване – то има друг чар. Но ако нещо може наистина да липсва, докато то бааааавно напредва по 124-километровото трасе, особено през лятото, то е една студена бира!

 

Е, вече не: от това лято теснолинейката си има специален „Вагон за Отдих“ на „Пиринско“ с няколко вида пиво от бранда, а също и нова забележителна визия, като вагоните са брандирани със свежите цветове на марката. Така в периода юли – септември пътуващите ще могат да съчетаят спиращите дъха гледки със студена бира, а също и да научат повече за историята на еблематичната за региона теснолинейка и за природните богатства на района.

 

Всеки, закупил бира от „Вагона за Отдих“ на „Пиринско“, ще получи и безплатна карта – пътеводител с информация за интересни туристически обекти и места по пътя на теснолинейката.

 

Бирата, разбира се, е важна, но по-важно е друго – подкрепата за възстановяването на магичния дух на малкото родопско влакче и превръщането на този изключително красив и чист край, който е и родното място на „Пиринско“, в още по-търсена туристическа дестинация с удобна инфраструктура. Така кампанията на „Пиринско“ допълва усилията на млади ентусиасти и сдружения, чиято мисия е развитието на местните общности, за запазването на това наистина уникално съоръжение, което е от огромна важност за тях.

 

 

На по бира в теснолинейката

 

 

Част от инициативата си „Навън с Пиринско“

 

Като част от инициативата си „Навън с Пиринско“ компанията също так ще обнови и няколко зони за отдих около гарите по пътя на теснолинейката – на спирките ще бъдат поставени информационни табели с любопитни факти за маршрутите, заслоните, местата за отдих и флората и фауната в района. За да е още по-приятно ще има и pop-up бирени барове, на които посетителите ще могат и да научат интересни факти за теснолинейката и за местата, които могат да открият по пътя ѝ.

 

 

На по бира в теснолинейката

 

 

Тези пък, които никога не са се качвали на теснолинейката, както и тези, които искат да си припомнят преживяването, могат да открият и виртуалните гледки от прозореца на „Вагон за Отдих Пиринско“ на www.навънспиринско.bg. В сайта феновете могат да се информират и за местата, които могат да посетят, а също и да изберат и планират собствен маршрут чрез интерактивната карта на страницата, където има и разписанието на „Вагона за Отдих“ на „Пиринско“ през летния сезон.

 

Общо взето, всичко зове към приятно лятно планинско приключение, допълнено със студена бира.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене