Нови 392 случая на COVID-19 у нас!

Новите случаи на коронавирус у нас са 392. Те са отчетени при направени 17 469 теста през последното денонощие, показват обновените данни на Единния информационен портал към полунощ. Положителните проби са 2,2% от изследваните.

С това броят на потвърдените случаи достигна общо 427 873 от началото на епидемията, включително 10 747 активни.

103 са откритите инфекции в София, следват Пловдив с 44 и Бургас с 43 новозаразени.

Хоспитализирани са 1 013, а 98 са в интензивно отделение.

За последното денонощие е починал 1 човек, с което броят на жертвите на коронавируса в страната достигна 18 252.

Общо броят на излекуваните е 398 874 от началото на епидемията, от които 17 за последните 24 часа.

В страната са поставени 2 091 299 дози от ваксини срещу коронавируса, включително 3 278 за последното денонощие. 1035866 души са със завършен ваксинационен цикъл.

По света

Френският министър на здравеопазването Оливие Веран обяви смекчаване на приложенията на здравния пропуск, който се въвежда от утре на много места, предаде Франс прес, като цитира интервю в днешния брой на в. „Паризиен“, пише БТА.

Здравният пропуск вече се изисква за посещение на културни обекти от края на миналия месец, като е във формата на QR код, показващ завършена схема за ваксинация, негативен тест за COVID-19, направен преди най-много 48 часа, или възстановяване след болестта.

Валидността на негативния тест на неваксинираните вече ще бъде 72 часа, обяви министърът след като вчера във Франция се състояха четвъртите съботни протести на противниците на здравния пропуск.

Освен това ще бъде възможно да се извършват самостоятелни тестове, под надзора на здравен специалист, както и антигенни и Писиар тестове. Тяхната валидност също ще бъде 72 часа, подчерта министър Веран.

Здравният пропуск няма да се изисква за посещение на общопрактикуващ лекар, отбеляза още той, но в замяна на това той ще се изисква в болниците, без това да бъде пречка за достъп до спешни и необходими грижи.

Организаторите на Олимпиадата в Токио обявиха за 26 новозаразени с коронавирус за последните 24 часа.

Така общият брой на заразените достигна 436 от началото на най-големия спортен форум. Сред новите случаи няма спортисти.

Според организаторите над 42 100 акредитирани лица са пътували до Япония за Олимпийските игри. Направени са повече от 600 хиляди теста.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене