Между 3 и 7 процента от учениците в Пиринско не влязоха по класните стаи след възобновяване на присъствените уроци

Между 3 и 7 процента ученици не влязоха по класните стаи с частичното възобновяване на присъственото обучение от началото на тази седмица. Това показва справка, изготвена от експерти от Регионалното управление на образованието – Благоевград на база постъпилата информация от училищните директори в областта. Така, разглеждайки таблиците и цифрите, вчера началникът на РУО Ивайло Златанов изчисли, че в начален етап от 11 173 ученици на училище не са били 231 деца, или точно 3%. Впечатление прави, че в редица училища посещаемостта е на 100% , а  в други отсъстващите са единици.

Така например в началното училище в Банско няма отсъстващи измежду 266 деца от 1 до 4 клас, в ОУ – Краище, община Белица, от 119 ученици в начален етап и 32-ма седмокласници също няма нито един отсъстващ. На училище са отишли и всичките 456 деца до 4 клас и 95 ученици в 7 клас на VII СУ „ Кузман Шапкарев” – Благоевград. Като цяло най-много отсъстващи – 23-ма, са регистрирани в благоевградското III ОУ, но имайки предвид, че там се обучават 405 деца /1-4 клас/ и 131 в 7 клас, то броят на недошлите е малък процент.

На областно ниво от 2980 седмокласници пропусналите учебните занятия са 3.12%, или в първия ден от присъственото обучение по класните стаи са влезли 2714 ученици, на които тази година им предстои да завършват основно образование.

При „прехода” в гимназиален етап се констатира леко завишаване на проценти. В присъствените часове не са влезли 5 % от осмокласниците, или 132 от 2856 ученици, като посещаемостта е 95%.

В 10 клас „картината” е аналогична, като отсъстващите са 5.2 % от общия брой 2671 десетокласници.

В слети паралелки и такива, които са единствени в съответния клас от 5 до 12 в съответното училище, недошлите са 6.65%, или 149 от 2805 ученици.

Както е известно, заради пандемичната обстановка от началото на тази учебна година родителите имат право да подадат заявления и въз основа на здравословни или лични причини /избор на семейството/ децата им да се обучават дистанционно. По този повод началникът на РУО коментира, че на фона на над 30 000 хиляди ученици в областта подадени заявление за такъв вид обучение са около 30. Конкретно през последните две седмици не е постъпило нито едно искане от страна на родител, който да е пожелал вместо присъствено, детето му да се обучава онлайн от вкъщи.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене