Античен Петрич

Петрич е най-стария град по долината на средна Струма. Според местни краеведи, днешния град Петрич е наследник на древното тракийско селище Хераклея Синтика, разположено в южното подножие на възвишението Кожух.

В тази местност, разположена на 10 км. североизточно от съвременния град, през IV век пр. Хр., възниква тракийско селище на племето синти. През 340 г. пр. Хр. македонският цар Филип II завладява града и предоставя неговото управление на своя син Александър. Военната кариера на Александър започва в Хераклея Синтика, когато той е само на 16 години. Хераклея Синтика се превръща в един от най-важните градове на Македонското царство с многобройно население от македонци, гърци, траки, келти и преселници от източното средиземноморие.

През 168 г. пр. Хр. римляните завладяват земите на синтите и тогава Хераклея Синтика се превръща в най-важния град на северната граница, който е опазвал средното течение на Струма и Рупелския пролом. Археологическите разкопки и исторически изводи показват, че той е съществувал до VI век сл. Хр. Последните археологически изследвания и локализацията на античния град Хераклея Синтика в местността Кожух, доказват, че между този град, разположен в земите на тракийското племе синти, и съвременния Петрич вероятно съществува приемственост.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене