Отбелязваме един от най-светлите празници – Преображение Господне

На 6 август Българската православна църква отбелязва един от най-светлите празници – Преображение Господне.

Празникът е установен в първите векове на християнството и е свързан с едно от най-важните евангелски събития – явяването на Иисус Христос в небесна слава пред трима от учениците Му– Петър, Яков и Йоан.

Когато Иисус Христос проповядвал сред хората, мнозина проявили съмнение в неговата божествена същност. Дори сред учениците му имало такива, които трудно приемали учението му за смирение и за поемане на страдания в името на Бога, за преходността на земната слава и за вечността на небесния живот.

За да укрепи вярата на учениците,

Иисус се изкачил заедно с тримата свои ученици Петър, Яков и Йоан на Таворската планина в Галилея. След вглъбена молитва, Иисус се преобразил – лицето Му се изменило и светело като слънце, дрехите Му станали бели като сняг. До него стоели библейските пророци Мойсей и Илия.

Тогава светъл облак осенил всички и из облака се чул глас, който казвал: „Този е Моят Син възлюбен, в Когото е Моето благоволение! Слушайте Него!“.

При тези слова апостолите в силен страх паднали ничком на земята. Но Господ се допрял до тях и им казал: „Станете, не бойте се!“.

Това събитие било предназначено да предпази апостолите от униние и съмнение при вида на Христовите страдания и да укрепи вярата им.

На днешния ден вярващите се причестяват след петдневен пост,

като в чест на празника се позволява риба. В литургията на българските православни храмове се прибавя специално молитвено песнопение за „Освещаване на гроздето“.

Това е денят, в който се бере първото грозде и се раздава на близки и съседи, след като се благослови с молитва и се прикади от свещеника в църквата.

Днес имен ден празнуват

Сотир, Спас, както и всички имена, отразяващи славата Господна, като Сияна (Божествено сияние), Светлин и Светла.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене