Не се налага евакуация на хората в Голешово, вятърът утихна и пожарът бе спрян край селото

Засега не се налага евакуация на 25-те жители на санданското село Голешово, тъй като вятърът утихна и пожарът е почти локализиран. Това заяви преди минути кметският наместник Стоян Съботанов. Критична е била ситуациута към 13,00 часа днес, когато силните пориви на вятъра разпалили огъня и огнената стихия започнала да наближава населеното място. Огнените езици стигнали на 700-800 метра от селището.

„Тогава обаче вятърът утихна и огнеборците се справиха с пожара. Сега почти е потушен. Няма опасност в момента за хората и къщите в селото ни. Но сме предупредили всички наши жители, че при опасност ще ги евакуираме. Целта е да няма паника сред тях, има къде да ги настаним, ако се наложи да напуснат домовете си”, каза още кметският управник на Голешово.

Пожарът лумна миналата нощ край село Петрово, малко след 00,00 часа. Вече 40 часа продължава битката на над 100 души – пожарникари, горски и военни, с огъня. На няколко пъти огнената стихия бе локализирана, но заради силния вятър се разгаряше отново. Вчера следобед при внезапен порив на вятъра и преминаването на пожара от низов във върхов загинаха двама служители на Югозападното държавно предприятие, а техен колега бе настанен в столичната клиника „Пирогов” с 24% изгаряния, но без опасност за живота.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене