Международен Etwinning проект завършиха в СУ „Никола Вапцаров“ – Хаджидимово

Etwinning е общността на училищата в Европа. Той присъства живо и в живота, и в дейността на СУ „Никола Вапцаров“ вече 11 години. Само преди около месец в училището приключи работа поредният Etwinning проект на тема “DIGITAL TOUR OF SEVEN WONDERS OF THE WORLD”. В него участваха ученици от 6, 7 и 8 клас под ръководството на старши учителите Заприна Глушкова и Кипра Праматарова. Продължителността на проекта бе 6 месеца.

Целта на проекта бе да се преоткрият 7-те чудеса на света заедно с учители и ученици, да се създаде общо усещане за история и да се опишат подробно тези обекти. Най-важното им задължение бе да изследват и анализират тези забравени, но хвърлящи светлина върху миналото ни места, в условията на онова време и да ги представят отново на човечеството. Докато правят това проучване, учителите гарантираха, че учениците ще повишават своите цифрови компетенции и ще използват информационните комуникационни технологии по-ефективно. Учителите, отговарящи за проекта, споделиха, че е създадена обща информираност за историята у учениците с цел насърчаване да изследват миналото си. Според тях проектът оказва положително въздействие върху подрастващите, тъй като те са имали възможност да анализират и да научат за собствената си култура.

Част от дейностите, които са прилагани по време на шестмесечната работа са:

– Представяне на международните екипи от учители и ученици, техните училища, града и страната, в която живеят;

– Обявен бе конкурс за лого на проекта и плакат на проекта;

– Организирана бе анкета за учители, чиято цел бе да се предостави възможност за оценка на информацията.

„Учениците си сътрудничеха и работеха заедно особено интензивно, когато реализираха дейността, свързана с крайния продукт на проекта.“ – споделиха преподавателките Глушкова и Праматарова. Казаха, че работата в екип включва следните дейности:

  • Създаване на Padlet стена, където учениците споделиха техните изследвани материали;
  • Дискутиране на какво да се включи в електронната книга;
  • Дискусия относно кои приложения да се използват, за да създадат електронната книга;
  • Създаване на видео, използвайки системата Genialy. Решено е да използват и облачните технологии, защото това е перфектен начин да работят заедно върху дизайна и съдържанието на видеото.
  • Създаване на електронна книга с помощта на онлайн приложението Flippingbook;
  • Създаване на видео, използвайки Youtube, Video maker и качване на видеото в Youtube;

Работата по този проект е една чудесна възможност за партньорите – учители и ученици да работят заедно.

Крайните продукти на проекта са създадените видеоклипове за седемте най-стари чудеса на света, а електронната книга е „гвоздеят“ на шестмесечната работа. Черешката на тортата се появява по време на церемонията по връчване на сертификатите от турския координатор.

За да се обединят различните култури и да се срещне общата допирна точка на произведенията, наречени Седемте чудеса на света, се даде възможност на учениците да обработят информацията от различни гледни точки. Да се научат да провеждат изследвания в дигиталната среда според принципа на честността, използвайки различни методи и техники, да развият чувство за сътрудничество при учене у учениците, да разкрият умения за решаване на проблеми и креативност, е основната задача през цялото време на съвместната работа.

Този проект е едно ползотворно сътрудничество с множество училища от България, Турция, Италия, Португалия, Румъния и Швеция. Още незавършили проекта, учениците на Заприна Глушкова и Кипра Праматарова се интересуват от нови предизвикателства.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене