Кундьовият чучур – стогодишната чешма с кристална вода, която лекува!

Мястото около Кундьвоия чучур е идеално за прохладни пикници

Мястото около Кундьвоия чучур е идеално за прохладни пикници

Малцина от младите я знаят. Но за по старите и любители на планинския пешеходен туризъм обикаляли на длъж и на шир районите около Попови ливади в Пирин планина тя е позната и редовна зона за отдих и релакс. Чешмичка на левия бряг на Туповишка ряка, близо до моста, на юг от м. Чарговете, която е в съседство с бившият пионерски лагер на най – новото курортно село на България – представяме ви Кундьовия чучур. 

За делчовалиите или по точно жителите на село Делчево в чието землище се намира чучура, чешмата е известна поколения наред. Водата и извира от дълбока скала, от години е с доказана чистота почти кристална, е утолялявала жаждата на трудещите се от век насам. Името и идва от Кундьовата нива, имот собственост на семейството на Никола Кундев, чийто корен е от село Делчево, но от години живеещ в другият край на страната – Сухиндол. От фамилията на неговия род идва и името на малката, която по свидетелства на стари хора – столетна чешмичка.
Никола КУНДЕВ

Никола КУНДЕВ

„От бабите в селото знам, че в началото са и викали – чучирчето на Кундевата нива, а в последствие туристите я именуват официално “ Кундьов чучур“. Нивата в съседтво на чешмата е наша, гледахме я Кундьовци няколко поколения. В района се сееше предимно картофи, други хора пък си гледаха ливади за да има с какво да си хранят стоката. Това че хората свързват с фамилията ми „старата водичка“,  ме кара да се чувствам длъжен за я поддържам…“ споделя пред репортер на Топ Преса, Никола Кундев, който от 1997 година се грижи за чешмата.

„Винаги когато си дойда в родния край, идвам първо тук. Ако се наложи пооправям нещо, което е поддало, почиствам коритото, замазвам пукнатини… Мечтая, моля се така както чешмата се е запазила цяло столетие, така да остане и за бъдещите поколения. Радвам се на вниманието на вашата медия, към „Кундьовия чучур“ и използвам дадената ми дума, да кажа на хората – грижете се за нея. Това което имаме е благодат. Ако не сте идвали тук на мястото – елате. Когато аз приседна до чешмата, усетя приятната прохлада на гората в ума ми започва да звучи песента „Хубава си моя горо…“, това ми лекува и тялото и душата. Отпивам гъдка ледено студена кристална вода от недрата на Пирин и се чувствам пречистен. Направете го и вие. Ако можех всека седмица бих го правил, но човек който живее далеч от родния рай, умишлено не казвам „край“ а „рай“ защото ние от Пирин планина сме родени в рай, може да оцени липсата на това място. И знаете ли, преди време заболях тежко. Лошото ми се случи дори по време на пандемията. Наистина лоши дни. Слава на Бога издържах изпитанието, но според мен едно от нещата които ме държаха да не рухна е надеждата, че ще дойда един ден пак тук и ще пия от вековната студена кристална вода на „Кундьовия чучур“. Елате и вие да усетите това което усещам аз. Не случайно сложиме надписа „Пийте със здраве“. Нищо не струва, а дава много.“ изля душата си пред нас Кундев. Накрая споделя че заради затруднения и семейни решения, преди години се наложило да продаде нивата, заради която чешмата получила своето име. На практика тя вече не е Кундьовата нива, но „Кундьовият чучур“ остава и според него ще остане за векове напред.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене