Студентът Фикри Кехайов реставрира семейна чешма край Доспат!

СТУДЕНТЪТ ФИКРИ КЕХАЙОВ РЕСТАВРИРА СЕМЕЙНА ЧЕШМА КРАЙ ДОСПАТ!

23- годишният Фикри Кехайов възстанови стара семейна чешма и я превърна в родопска „къща“ за чудо и приказ, да дарява вода и да радва очите на пътниците по пътя Доспат-Девин в местността Лешника.

Младежът бил в отпуск от учебните занятия като студент 4 курс педагогика в СУ “Св. Климент Охридски“, който съвпада с обявяването на извънредното положение и се налага да прекара 2 месеца в родното село Късак в Доспатска община. Решава с по-малкия си брат и братовчед да уплътнят времето, и да обновят чешмата, съградена за спомен от покойните им вече баба и дядо Шукрие и Шабан Кехайови, построена през 1982г и започнала сериозно да се руши. Фикри от дете обича да рисува и да прави макети на къщи, често твори и развива нови идеи, затова лесно решава да използва времето си и да реставрира оставеното от прародителите.

Идеята е чешмата да продължи да бъде символ на здравото родопско семейство, спазвайки традицията в доспатския регион всяка фамилия да направи или поне да помогне за направата на семейна чешма. Младите мъже събарят старите рушащи се елементи, правят кофражи и ги отливат отново с бетон, лепят изпадалите тикли. Разширяват проекта като вграждат допълнително пейки за сядане, за да могат хората да поседнат и да се насладят на гледката. Самата къща, според Фикри, е минимакет, изградена върху основното тяло на чешмата и цялата композиция е висока 150 см и широка 2 метра. Типичните родопски елементи върху фасадата са от теракотени плочки, наподобяващи дърво, а цялата работа е свършена за пет дни, като средно работят по 4 часана ден.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене