Бригада от Катунци ремонтира църковния покрив в Ковачево

Майстори от санданското село Катунци започнаха вчера ремонта на покрива на 8-вековната църква „Успение Богородично” в съседното село Ковачево. Най-напред бригадирите се захванаха с бутането на старата конструкция. Първо махнаха поизпочупените керемиди, а после и овехтелите греди и дъски, които държаха конструкцията. През целия вчерашен ден работниците почитваха терена за градежа на новия покрив. Работата по изграждането на новата покривна конструкция стартира днес и трябва да завърши утре.

„Трябва да възкресим славата на тази света обител, която е паметник на културата. Това е наш дълг. Правим го с труда на няколко доброволци, а средствата за ремонта са събрани от църковото настоятелство на храма”, заяви кметът на Катунци – Красимир Кисов, който също е част от бригадата.

Църквата е построена още през 14-ти век, по-късно е съборена, но е възстановена през 17-18 век. Храмът представлява трикорабна псевдобазилика, в днешния си вид е преустроена през 19-и век.

Речено-сторено! Бригада от Катунци ремонтира църковния покрив в Ковачево Речено-сторено! Бригада от Катунци ремонтира църковния покрив в Ковачево

ilindenpres.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене