След отлагания заради КОВИД пандемията тази година ще има събор в гърменското село Балдево

Трескава подготовка  за честванията  по случай годишнината от Илинденско Преображенското въстание кипи  в гърменското село Балдево .След прекъсване  заради  КОВИД пандемията  тази година съборът е възстановен и той ще се проведе  в рамките на два дни а именно  на 30-ти и 31 юли,  съобщи кмета на селото Илиана Гюрнева.

В  първия ден  на  традиционния събор в Балдево местните жители и гостите на селото и събора ще се радват на хубавата природа в местността  „Горичката“ и  ще се веселят с невероятните изпълнения на БОРЯНА  КАРПУЗОВА  С ОРКЕСТЪР ,, УНИКАТ“ и

ТАНЦОВА  ФОРМАЦИЯ  ОТ СЕЛО  ГОСПОДИНЦИ.

За вторият  празничен ден според програмата на паметника в м.“ Горичката“  ще бъде отслужена литургия в памет на загиналите въстаници от селото ,ще бъдат поднесени и цветя .

От 20 часа ще започне и веселата част на събора  в Балдева за която ще се погрижат   ОРКЕСТЪР,,ЩУРО  МАКЕ“  С ИРИНА ПАСКАЛЕВА

ДЕТСКА ТАНЦОВА ГРУПА ОТ С. ОГНЯНОВО С РЪКОВОДИТЕЛ  Надя Атанасова

РЕЦИТАЛ НА ДЕЦАТА  ОТ СЕЛО  БАЛДЕВО  и  ЗАРЯ.

Заповядайте на събора в Балдево  заедно да почетем  годишнината от Илинденската  епопея и заедно да се повеселим!!!!

През месец април 1903  година в сражение с турските войски загиват 58 комити и местни жители .Османската армия извършва тежки издевателства над местното християнско население .Село Балдево е опожарено напълно. От турски куршум загива Ружа Маркова , понесла на ръцете си своето невръстно дете .

След сражението загиналите са погребани в гробищата на селото . Изчезват 12 фамилии. При избухването на Балканската война в 1912 година ,четирима души от Балдево са доброволци в Македоно- одринското опълчение.

ПРОГРАМА

30-ти  юли /петък/

БОРЯНА  КАРПУЗОВА  С ОРКЕСТЪР ,, УНИКАТ“

ТАНЦОВА  ФОРМАЦИЯ  ОТ СЕЛО  ГОСПОДИНЦИ

31-ви юли /събота/

19.30ч.- ПАНАХИДА ПОДНАСЯНЕ НА ЦВЕТЯ НА ПАМЕТНИКА

20.00ч.-,,ЩУРО  МАКЕ“  С ИРИНА ПАСКАЛЕВА

21.00ч. – ДЕТСКА ТАНЦОВА ГРУПА ОТ С. ОГНЯНОВО С РЪКОВОДИТЕЛ  Надя Атанасова ♥️

22.00ч.-РЕЦИТАЛ НА ДЕЦАТА  ОТ СЕЛО  БАЛДЕВО

22.00ч.- ЗАРЯ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене