Бойко Борисов: ДПС играха за „Има такъв народ“, а Радев им се отблагодари с назначения

Ние винаги сме твърдели, че има голяма уйдурма и цифрите го показват. Че ДПС играха за „Има такъв народ“, е факт. Това заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов на пресконференция в централата на партията. По думите му навсякъде в смесените райони, в горските стопанства, там където мюсюлманите намират прехрана, във ВиК секторите, всички назначения са направени от ДПС. „Там, където не са имали достатъчно хора – от БСП. А с назначаването и на бившия военен министър Цонев в надзорния съвет на ВиК холдинга, вече всичко става ясно“, посочи Борисов.

В подкрепа на думите си, председателят на ГЕРБ припомня, че пред „Медиапул“ Бойко Рашков казва: „Известен политик от близкото минало купува гласове в регионите на Враца, Монтана и Видин. Те са в полза на партия от известен етнос“. Пред агенция „Фокус“ той казва: „Казах нещо преди време и сега ще го потвърдя. Имаме данни, че в миналото известен политик се занимава с организиране покупката на гласове във Врачанско, Монтанско и Видинско. Те са показали на предишните избори един завиден в тази посока резултат. Става дума за покупка на гласове за една партия от известен етнос“. „Това казва господин Рашков. И някой му дърпа ръчната спирачка рязко, това е президента Радев, който знае за всичките тези сглобки, и повече вие не проявявате някакъв интерес, и Аврамов е депутат. Може и да не е Аврамов, но от етнос – ДПС, кой да е?“, попита Бойко Борисов.

Борисов бе категоричен, че над 3000 членове и симпатизанти на ГЕРБ са привикани на разпити, подложени са на репресия, данъчна ревизия, арести.  „Интересно ми е дали ще се появи сега някоя медия, да отиде да го намери кой е тоя депутат, който, той казва „купува гласове“. Купуването и продаването на гласове е престъпление. Кой от тези хора е извикан в Главна дирекция на полицията? Нямам нищо против колегите и назначенията, но заместник-директорът на Кърджали, изведнъж се изстрелва на най-високия връх на полицията – Главна дирекция „Национална полиция“. Как и за колко време Рашков го видя, че е такъв страховит началник? Може и да е, но как го видя? Кой му го каза?“, попита още лидерът на ГЕРБ.

Бойко Борисов подчерта, че с назначенията, ангажиментът към ДПС вече го свършиха. „Назначенията са направени. ДПС сега може да стои уж настрана. Сага обаче нашият приятел Христо Иванов на 15 юли по БНР казва: „Ако има правителство на малцинството, само с гласовете на „Има такъв народ“, това много бързо ще се превърне в целувка на смъртта. То ще се превърне в поредното правителство, което ще се носи по вълните на едни неясни мнозинства. И винаги по тези вълни ще виждам медузите на ДПС“. Може би около Росенец ги е забелязал тези медузи. Дали ги е забелязал, не знам, само цитирам. На 17 юли уважаваният Христо Иванов по „Дарик“ казва: „Продължаваме да искаме да опитваме на база на първия мандат да бъде конструирано правителство, с което да бъдат направени промени, което да е базирано на мнозинство, което да изключва ДПС. Изключването на ДПС в този вариант е възможно“. Но трябва да е явно с БСП – явно се водят някакви неясни преговори, за да ги говорят тези работи. И накрая казва: „Не става дума ДПС да бъде изчегъртано като ГЕРБ. А означава Движението вече да не е в позицията на златен пръст“. Сиреч те са си платили масрафа към ДПС вече и сега може само да ги ползват, ако им потрябват. Това са фактите, това са техните изказвания“, посочи председателят на ГЕРБ.

Заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов заяви, че партията продължава с анализа на изборните резултати и стига до няколко категорични извода. „След анализ на окончателните резултати се оказва, че общият брой на гласовете в България дава предимство на ГЕРБ-СДС с близо 30 000 гласа разлика. Всъщност предимството на ИТН дойде от чужбина, но след сигналите, които получаваме непрекъснато, се оказва, че големият брой отворени секции в чужбина не е увеличил избирателната активност, а всъщност точно обратното. А и е създал възможност за купуване на гласове и за контролиране на вота. Имаме легитимни съмнения за това как се е оперирало с машините, кой ги е пипал, които са тези хора и ние ще продължаваме нашите изследвания по въпроса“, обясни Митов.

„От данните, които имаме и от анализа, който сме направили е ясно, че ДПС съвсем целенасочено е преливало гласове към „Има такъв народ“ в емблематични общини, като Кърджали, Ардино, Джебел, Кирково, Крумовград, Мадан, Рудозем и т.н. ДПС губи малко повече от 7 хиляди гласа, а „Има такъв народ“ взима малко повече от 10 хиляди. Цифрите изумително съвпадат, когато става въпрос за намаляването на броя на гласовете на ДПС в определени общини и увеличаването на подкрепата на „Има такъв народ“, подчерта зам.-председателят на ГЕРБ.

„Прегледахме и всички ромски секции. В София „Има такъв народ“ са получили учудващо много голяма подкрепа в ромските секции. Като нашият резултат там ние го знаем и се дължи на дългогодишна работа в тези общности. Нямам никаква представа от къде е дошла тази внезапна подкрепа за „Има такъв народ“ в ромските секции специално за София, но и не само“, заяви Даниел Митов.

По думите на заместник-председателят на ГЕРБ, президентът Румен Радев се похвали, че служебният кабинет успешно демонтирал предишното правителство и очевидно той му е дал такава задача. „Което по силата на българската Конституция е нелегитимно. Служебен кабинет не може да се занимава с подобни неща. Ще продължаваме да го повтаряме и в последствие в бъдеще ще поставим този въпрос в българския парламент. Нито един президент до момента не си е позволил да злоупотребява с Конституцията и с институцията служебен кабинет, по начина, по който го прави Румен Радев. Президентите до този момент в българската демократична история след 1989 година са се въздържали от подобна груба и брутална намеса. Румен Радев води война на практика срещу част от българските граждани и срещу част от българското общество. Води война и срещу българската демокрация. А да водиш война срещу демокрацията и срещу волята на голяма част от гражданите е пагубно и той ще трябва да плати цена на предстоящите президентски избори“, категоричен бе Даниел Митов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене