Костадин Костадинов: Аз и Първан живеем на различни планети. Първан и първановци все още не могат да разберат, че социализма си отиде!

Горещо е. Лъскавият чадър не може да се справи със силните юлски слънчеви лъчи. Уж вече е 19,00ч, а като да е пладне… Седя си на чаша сок, скучаейки и разглеждам мрежата. И изведнъж ми попада едно предизборно студио с Първан. Първан Дангов, кандидат за депутат от БСП. Дадено два дни преди изборите. Горещо е, скучно ми е, я, казвам си, да го изгледам.
Сега, вие знаете, писал съм и друг път за Първан. Зная го, знае ме, едва ли с нещо можем да се изненадаме. Та гледам и разбира се, обичайното – държавата, държавата, държавно, държавата да даде, държавата да направи, болниците да не са търговски дружества, бюджет, да има само един учебник за учениците, въобще, комунизъм в действие… Е, спомена ме няколко пъти и мен, колкото да се почувствам значим, но това не е важно.
Аз и Първан живеем на различни планети. Първан и първановци все още не могат да разберат, че социализма си отиде. Че е време за частна собственост, за лична инициатива. Че движещата сила на икономиката са конкуренцията и пазарните отношения. Че държавата това сме ние, хората и нашите данъци. Че държавата не дава, а преразпределя. И по-точно правителството. И че няма връщане назад, „техният“ строй (свят) се провали и си замина безславно. Но Първан и първановци продължават да си живеят в него. И нямаше проблем да си живеят така, ако не бяха толкова шумни и най-вече, ако не объркваха мисленето на останалите хора. И най-вече на младите. Че може да не се работи, а да се живее добре. Че ако сменим Иван с Петър, вече няма да има нужда да учим и да се борим. Защото…
Горещо е. Изгледах интервюто, пийнах малко сок и го забравих. Веднага след него друго интервю. С Атанас Пеканов. Пеканов е служебен вицепремиер, част от икономическия триъгълник на служебните. Ето, това вече е интересно. В интервюто вицепремиера по иезуитски обяснява различията във вижданията на триъгълника с вижданията на Ники Василев, злополучния кандидат-премиер на ИТН. Прочетох го на един дъх. Модели, остеритет, модерни икономисти, въобще, истински европейски възпитаник и икономист. Който носи вода от девет планини, за да докаже, че държавата трябва да дава. Да даде. Да увеличи. Да помогне. Че не е важно бюджета да е балансиран, а да се увеличат пенсиите. Че, че, въобще, Ники Василев и ИТН грешат, ние сме добрите, умните, красивите, с дипломите от Харвард, чудесата започват, ей сега вдигаме пенсиите!
Сега, драги читатели, Вашият автор, сиреч аз, не съм завършил Харвард. И Оксфорд не съм. И не разбирам всичко, както твърди уважаемият в интервюто другар Дангов. Завърших МГУ- София, прост инженер. Живота обаче ме отвя в здравеопазването, та направих магистратура по финанси в ЮЗУ. При уважавания проф.Чавдар Николов, мир на праха му. Учих задочно, защото никой не ми даде стипендия. Но мога да ви уверя, че беше голяма школа. И с професора доста пъти съм спорил за икономическите модели. Че и той малко си падаше вляво… И пари не са ми давали, както на сегашната звезда от триъгълника Кирил Петков, на когото от Америка му дадоха 300 хил.лв. Но пък темата ми е любима и се замислих…
Служебният „триъгълник“ Пеканов – Василев – Петков предлага да се увеличи бюджетният дефицит над Маастрихстките споразумения. Над 3%. Тоест, да се харчи повече, отколкото имаме. Да увеличим пенсиите с 15% (Василев), да не се съкращава администрация (Пеканов), да се увеличи финансирането на иновации и старт-ъп компании (Петков). Впрочем, Петков вече обеща едни 34 млн.евро на завода за електромобили. С които предложения Николай Василев не бил съгласен. Той искал балансиран бюджет.
Драги мои, които продължавате да четете този текст, от 1997г., от времето на Костов, през Велчев, Опешарски, Борисов, десните икономисти в България пропагандират балансираният бюджет. Така е и в целия ЕС. Левите говорят за дебалансиране и дефицит. Да вземе пенсиите – половината пари събираме ние, работещите, от пенсионните вноски. Останалата част идва от републиканския бюджет. И съотношението постоянно се променя, като дела от вноски пада, а от бюджета расте. Преди около 20 години бе 75%:25%, сега е 45%:55%. Тази тенденция, впрочем, е в целият цивилизован свят. Което се дължи на застаряването на населението навсякъде. Неслучайно преди дни Макрон заговори за ново завишение на пенсионната възраст. Дори Путин преди три години увеличи пенсионната възраст на 67 години за мъжете. Важното е да се говори за тези неща. Да се обяснява. Хората да знаят и да разбират. За да може да се правят важните стъпки и мерки. А не 80% от гражданите на страната да си мислят, че пенсиите и заплатите зависят от „държавата“. Както им говорят данговците. И ето сега, сменяме Иван с Петър и готово, пенсиите се увеличават. Темата е дълга и многопластова.
„Триъгълника“ знаят тези неща. Обаче виждат и „тлъстинките“ в бюджета (по Борисов). Виждат около 1,5 млрд.лв излишък (по А.Василев) и казват – ще увеличим пенсиите. Ок, но тогава съотношението ще стане 35:65%. Дефицита ще се увеличи, което означава нови заеми. Служебните го оправдават с пандемията. То е като фирмата ви да не работи, а вие да увеличавате заплатите заради пандемията. И следват изводите.
Това, драги мои, се нарича ПОПУЛИЗЪМ. С една единствена цел – „триъгълника“ да останат във властта. Те виждат, че политическата криза е факт. Че хората се лутат към различни играчи. Че великана ГЕРБ се срива и се опитват да откраднат властта служебно. Но за тях имам лоша новина – бъркат. Българският народ само привидно изглежда наивен. Българският народ има силни защитни рефлекси. Може да даде доверие, но и бързо да го отнеме. Слави го усети по трудния начин.
Ще кажете, ти пък кой беше? Когато аз станах общински съветник, 31 годишния сега Пеканов е бил абитурент. От тогава до сега аз се опитвам да анализирам и да правя така, че да помагам с моите действия и решения. Съвета е място, където придобиваш опит и умения. Ако искаш и се учиш, разбира се. Участвах в бизнес и създадох и свой. Малката ми фирмичка има по-голям оборот за 2019г от оборота на общата фирма на Кирил Петков и Асен Василев. Дето изнася кисело мляко за САЩ. Пеканов пък изобщо няма фирма, той е бил винаги на заплата. И докато тези млади, умни и образовани момчета са учили икономически модели и теории, аз изпитвах тези модели на гърба си. Както и хиляди други българи, които Америка не ни е финансирала…
Не мога да не изразя приятната си изненада от Николай Василев. Той каза, че е финансов ястреб. Е, аз също споделям тази теория. Не знам дали съм ястреб, но не съм и кукувица.
Горещо е. Стигнахте ли до тук? Браво! Време е да ставам. Време е и този триъгълник, който според мен се оказа тъпоъгълен, също да си тръгва. Време е да се научим да изчегъртваме опаковката и да търсим съдържанието. Аз, като изчегъртах интервюто на Пеканов, отдолу се показва пак Първан… Но добре опакован и лустросан.
Бъдете здрави и Бог да пази България!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене