В Разлог ще отбележат 184 години от рождението на Левски

По повод 184 години от рождението на Васил Левски, на 16 юли (петък) от 11:30 часа, Община Разлог и Исторически музей – Разлог организират тържествено честване пред паметника на Васил Левски на централния площад в града В знак на уважение ще бъдат поднесени венци и цветя. от ръководството на Oбщината, представители на политически партии и организации, културни институти и признателни граждани.

По време на втората си обиколка из България, Дяконът посещава Разлог и основава революционен комитет от 12 души на Кипре Максев. Посланието му, да работят здраво в името на родината и свободата, е прието достойно и с чест. В последствие тези 12 души и семействата им са подложени на гонения от турците, но тяхното дело вдъхновява народа и повдига духът му и стремежа за свобода и независимост.

С подкрепата на Община Разлог бе извършена реставрация и ремонт на покрива на Кипревата къща, където Левски е основал БРЦК в Разлог. Идеята на ръководството на музея и Община Разлог е създаването на музеен кът и експозиция, в които да бъдат представени исторически данни и документи от идването на Левски в Разлог.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене