Според проучване: Недостигът на специалисти е най-голямата трудност в здравеопазването в Благоевград

Достъпът до здравеопазване в условията на COVID-19 като цяло е влошен. На това мнение са 63% от анкетираните в проучване на Националната пациентска организация, проведено през месец март 2021 в областите Видин, Враца, Сливен, Разград, Шумен, Хасково и Благоевград.

Акетирани са общо 151 участници, от които 84 са хора с хронични заболявания. Други заинтересовани страни, които са участвали в проучването, са лекари, работодатели, представители на граждански и пациентски организации, представители на общинската администрация и на РЗИ.

Като най-затруднен е оценен приемът в болница – според 115 от 151 запитани, а в най-малка степен пандемията е засегнала достъпа до лекарства и медицински изделия. Половината запитани са оценили достъпа до личен лекар и до лекар-специалист като затруднен. Като основен фактор за влошения достъп се отчита пренатовареността на системата. Значителна роля има обаче и страхът от заразяване, който възпира пациентите да търсят здравна помощ.

87 от 151 запитани смятат, че грижата за хората с хронични заболявания се е влошила, като най-много се е влошил достъпът до лекарско наблюдение и до хоспитализация (така смятат 81% от запитаните хора с хронични заболявания). 9 от 16 лекари обаче смятат, че тя не се е променила.

50 от 53 пациенти с хронични заболявания, които смятат грижата към тях за влошена, са посочили, че здравната система се е фокусирала изключително върху COVID-19 за сметка на други заболявания. Най-много са били засегнати достъпът до хоспитализация и този до лекарско наблюдение (според 81% от запитаните), следвани от достъпът до диагностични изследвания (64%) и до социална подкрепа (45%).

55 души от анкетираните са посочили, че те лично или член на тяхното семейство, са боледували от COVID инфекция. Като цяло преболедувалите оценяват медицинската грижа, която са получили, като адекватна и навременна. За 83% такава е била грижата от личен лекар, а 90% от ималите нужда са получили адекватна и навременна хоспитализация във връзка с боледуването си от COVID. 69% от запитаните обаче споделят, че боледуването от COVID е предизвикало за тях финансово натоварване, като за 25% то е било значително.

Пациентите с хронични заболявания, участвали в проучването, са посочили като най-големи свои трудности пренатовареността на здравната система, трудният или отказван контакт с личните лекари, невъзможността да получат направление за специалист. Техните препоръки са за определяне на графици – места, часове, „коридори“ и др. – за безпрепятствен и безопасен достъп до здравна грижа, както и за повече внимание и напътствия към тях от страна на здравните специалисти.

За лекарите най-голяма трудност е представлявало наличието на неяснота, липсата на алгоритъм и точни указания и правила. В тази връзка те препоръчват подобряване на реда и структурата, както и по-добра физическа и психологическа защита на медицинския персонал.

В област Благоевград 23 от 30 анкетирани смятат, че достъпът до здравеопазване в условията на COVID-19 в тяхното населено място се е влошил. Малко над половината (17 от 30) смятат, че грижата за хората с хронични заболявания също се е влошила, като в най-голяма степен това важи за лекарското наблюдение и достъпа до диагностични изследвания. За разлика от други региони, запитаните не считат, че се е повлиял достъпът до социална подкрепа за хората с хронични заболявания. Като най-голяма трудност в здравеопазването се отчита недостигът на специалисти

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене