Най-лекият участък на “Струма” зацикли

Image_4282393_126Най-лекият за изпълнение лот 4 на магистрала “Струма” зацикли и няма да бъде завършен скоро. Обещанията бяха, че строителството ще приключи през октомври, като дори през втората половина на август трябваше да се пусне движението за Гърция в едната посока.

Вместо това сега на 16-километровото трасе от Сандански до Кулата работата е спряна, няма машини, няма строители, а изпълнителят – гръцката фирма “Актор”, иска още 39 млн. лв., за да довърши обекта. От пътната агенция отказаха отпускането на допълнителната сума.

Гърците поискали още нашата страна да им осигури камъни и баластра, защото сега карали от тяхна кариера, която е на голямо разстояние от границата. Преди дни министърът на транспорта Николина Ангелкова призна, че проектът е сред рисковите и въпреки проверките до момента са изпълнени 55% от строителните работи. Няма изгледи, че ще бъде завършен в срок. Обмислял се вариант за прекратяване на договора с “Актор”.

Първата копка на лот 4 бе направена от Бойко Борисов на 5 април 2012 г., срокът за изпълнение на отсечката бе 23 месеца, а цената – 56 млн. лв. След това строителите поискаха удължаване заради забавени отчуждителни процедури и заради това, че се натъкнали на подземна инфраструктура, която е трябвало да бъде преместена.

Повече от година пътуващите за Гърция обикалят през Петрич и селата Марино поле, Чучулигово и Кулата. Пътят оттам е тесен за натоварен трафик. Хората се оплакват, че от тежките камиони шосето е пропаднало, къщите им са пропукани от вибрациите.

Община Петрич не може да изпълнява европейски инфраструктурен проект, защото трябва да затвори обиколния път, заради което се бави в сроковете. Хората в селата са готови на бунтове заради напразните обещания, че магистралата скоро ще бъде готова и вече няма да се минава през населените им места.

В нашите министерства на регионалното развитие и на транспорта очакват шефовете на “Актор” да се появят за разговори.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене